Zelena akcija prosvjeduje protiv klimatskih promjena

U povodu završetka dvotjedne Međunarodne konferencije o klimi, COP21, u Pariz su u petak stigli aktivisti Zelene akcije kako bi zajedno s nekoliko tisuća zelenih aktivista iz cijeloga svijeta sudjelovati u prosvjedima kojima će zahtijevati odlučnu borbu protiv klimatskih promjena.

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić rekao je Hini da će u nekoliko javnih okupljanja u Parizu sudjelovati petnaestak aktivista Zelene akcije i njihovih partnerskih organizacija za zaštitu okoliša iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Međunarodna konferencija o klimi, COP21, službeno je otvorena 30. studenoga u francuskom gradiću Le Bourgetu sjeverno od Pariza, a na njoj sudjeluje više od 150 predsjednika država i vlada, što je čini najvećim skupom na najvišoj razini ikad održanom izvan UN-a.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius, koji predsjeda dvotjednom konferencijom, kazao je na otvaranju da okupljeni imaju obvezu postići uspjeh jer su “izazov i klimatska prijetnja preveliki da bi se mogli zadovoljiti minimalnim sporazumom”. Hrvatsku je na skupu predstavljao premijer Zoran Milanović.

Cilj konferencije je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrijavanja planeta.Globalni čelnici pokušavaju dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za učinak staklenika i zagrijavanja planeta, s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.

You may also like