Žele kontrolu nad proizvođačem struje

Objavio regulator

Francuska je pokrenula postupak preuzimanja preostalog 16-postotnog udjela u vodećem domaćem proizvođaču struje koji još nije u državnim rukama, objavio je regulator za financijska tržišta AMF.

Država je podnijela pojednostavljenu ponudu u prvom koraku u postupku čiji je cilj isključenje EDF-ovih dionica s tržišta. Televizija Europe 1 izvijestila je u utorak da će vlada za dionice platiti 9,7 milijardi eura.

Korak francuske vlade protumačen je kao sastavni dio plana povećanja proizvodnje struje u nuklearnim elekranama koje koje već sada proizvode veći dio struje u Francuskoj.

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je preuzimanje preostalog udjela u EDF-u još u ožujku, a premijerka Elisabeth Borne izjavila je ljetos u vladinom priopćenju da je cilj osigurati francuski suverenitet u kontekstu rata u Ukrajini.

Baza prijelaza trebala bi biti nuklearna energija, a cilj je da Francuska postane prva velika sila koja će u potpunosti ukinuti fosilna goriva. Plan je proširiti proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i izgraditi najmanje šest novih nuklearnih elektrana.

Trenutno je otprilike polovina od 56 EDF-ovih nuklearnih elektrana isključena iz mreže radi održavanja i popravaka. Televizija BFMTV izvijestila je u utorak da će reaktor u nuklearki Flamanville na La Mancheu, zatvoren radi održavanja, ostati izvan mreže dulje nego što se planiralo.

Glasnogovornik EDF-a naveo je da je pokretanje proizvodnje odgođeno za 26. studenoga.

Europska komisija odobrila je plan njemačke vlade da kemijskom divu BASF-u osigura 134 milijuna eura pomoći za proizvodnju zelenog vodika.
Njemačka time može pomoći BASF-u da dade doprinos “ozelenjavanju kemijskog vrijednosnog lanca i transportnog sektora”, izjavila je povjerenica EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u priopćenju objavljenom početkom tjedna.

You may also like