Zekanović objasnio zašto je ostao u sabornici za vrijeme glasovanja

Hasanbegović rekao da INA nikada nije bila hrvatska
Nakon što su HRAST-ov Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku vladajućima u Saboru osigurali kvorum za izglasavanje Zakona o Ini, Zekanović je u četvrtak izjavio da je bio vjerodostojan jer je glasao protiv zakona, ali je pogriješio što je pomogao HDZ-u sačuvati kvorum.

“HDZ bi, na žalost, zakon izglasao i bez mene i Hasanbegovića jer ima oko 80 ruku, a po pitanju proračuna i više. U tom trenutku Hasanbegović i ja smo bili u sabornici i glasali smo protiv tog zakona. Činjenica je da bi oni, kada bi utvrdili da nemaju kvorum, za nekoliko minuta imali isti broj zastupnika jer ih je nekoliko iz većine bilo u i oko sabornice“, pojasnio je Zekanović.

Moja je procjena bila da HDZ-ovaca u Saboru ima preko 80, ali očito ih nije bilo i u tome je moja greška. Na žalost, Andrej Plenković definitivno ima dovoljno ruku u Saboru, tako da moj i Hasanbegovićev glas nisu odlučili, naglasio je.

Osim toga, dodao je, nije se odazvao pozivu SDP-a da se napusti sabornica jer “ne skače na mig Davora Bernardića”. Sa SDP-om nisam i neću imati posla, niti ću na njihovu direktivu izlaziti iz Sabora, poručio je.

Zekanović i Hasanbegović, ustvrdio je, ne drže ljestve Plenkoviću. “Moj HRAST i ja smo dokazali da nam vlast ne treba, da ne ovisimo o njegovim sinekurama, tako da ćemo po pitanju ovog i svih drugih zakona uvijek biti protiv Vlade Andreja Plenkovića”, rekao je Zekanović, a Hasanbegović je poručio kako je to i tako bio nevažan zakon, jer INA nikada nije bila hrvatska, ona je uvijek bila poligon za uhljebljivanje protivnika ove zemlje.

“Prvo, da je sudbinu i smjer INA-e zapečatila Račanova Vlada, a točku na i stavila Sanaderova. Drugo, Plenković nema nikakvu stratešku viziju i cilj oko INA-e i koncepta hrvatske energetske neovisnosti, već je, što su svi zaboravili, uz potporu tadašnjeg koalicijskog partnera Mosta, posegnuo za suludim božićnim obećanjem o renacionalizaciji INA-e novcem hrvatskih poreznih obveznika. Sve da INA i nije izvorno ono što jest, ne hrvatska državna tvrtka, već uhljebište protuhrvatske udbaške duboke države, od benzinske crpke do uprave, smatrao sam i smatram da gospoda Plenković, Petrov, Grmoja, Sinčić i Bulj imaju pravo kupiti INA-u, ali svojom privatnom ušteđevinom, a ne hrvatskim javnim novcem. Samoupravni socijalizam ostaje samoupravni socijalizam i kada se kiti ‘suverenističkim’ krilaticama i hrvatskim barjacima”, objasnio je Hasanbegović za Direktno.hr.

Mostov Nikola Grmoja prokomentirao je kako je “loše da nismo mogli još problematizirati Zakon o Ini kad već nije bilo većine, a možda zakon ne bi ni prošao s obzirom na trvenja u HDZ-u”. redsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk prokomentirao je  u četvrtak to što su izmjene Zakona o privatizaciji Ine izglasane zahvaljujući tome što su HRAST-ov Hrvoje Zekanović i NHR-ov Zlatko Hasanbegović održali kvorum, poručivši da im očito “suverenistička platforma nije najvažnija na svijetu”.

0 comments