Zdravko Marić odbio slušati svjedočenje Bože Petrova

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa raspravlja na svojoj osmoj sjednici o donošenju odluka u vezi ministra financija Zdravka Marića. Sjednici prisustvuje i Božo Petrov.
Na početku sjednice pročitano je i očitovanje Zdravka Marića u kojem kaže da je pravilno upravljao situacijom kao ministar financija. Tvrdi da, kao ministar finacija, uvijek postupa časno i pošteno.

Nakon stupanja na dužnost ministra financija, tvrdi, nije sklopio nikakav ugovor s Agrokorom o povratku u koncern nakon isteka dužnosničkog mandata. “Moj jedini interes vezan za Agrokor jednak je interesu za bilo koji poslovni subjekt u Hrvatskoj”, stoji u očitovanju.

“Moj sastanak s Todorićem trajao je vrlo kratko. Po naputku premijera Plenkovića prenio sam mu zabrinutost Vlade zbog stanja u koncernu”, navodi Marić.

Marić je osporio iskaz Bože Petrova i naveo da je riječ o neistinitom očitovanju. Dodao je da je Petrov pokrenuo difamaciju njegova lika i djela.

Na sjednici su pročitani i dijelovi bloga Ivice Todorića u kojima bivši čelnik Agrokora opisuje sastane 27. veljače i 3. ožujka.

Nakon iščitavanja njegovog očitovanja Zdravko Marić je dobio priliku dati izjavu. Još jednom je istaknuo da je Povjerenstvo u njegovom predmetu 11. siječnja 2018. godine donijelo odluku da nije u sukobu interesa.

“Svrha sastanka 26. siječnja 2017. bila je zaštita javnog interesa i stabilnosti gospodarstva. Napominjem da se na sastanku nisu donosile nikakve odluke. Na sastanku nisam iznosio svoje stavove niti sam aktivno sudjelovao u donošenju bilo kakvih kasnijih odluka ili zaključaka”, rekao je Marić.

“Nikada nikakav niti ičiji privatni interes koji bi bio u suprotnosti s javnim interesom nije utjecao na moje postupke ili odluke”, rekao je Marić na kraju svog iskaza.

Članicu Povjerenstva zanimalo je je li Marić nakon sastnka 26. veljače s nekime komunicirao vezano uz temu i sadržaj sastanka.

“Kao i na svim takvim nemam praksu prenositi nekom drugom informacije jer se radi o ozbiljnim i u mnogočemu povjerljivim stvarima”, odgovorio je Marić.

Marić se na kraju zahvalio Povjerenstvu, potpisao svoju izjavu te odbio pravo da sasluša izjavu Bože Petrova te da mu postavlja pitanja.

Povjerenstvo je od Bože Petrova zatražilo da objasni koja je je bila uloga Zdravka Marića na sastanku 26. veljače. Petrov je kazao da je Marić bio pasivan do polovice sastanka.

“Tada mu je predsjednik Vlade postavio pitanje vezano za mogućnosti, na koji način država može pomoći u likvidnosti Agrokora.

Marić je rekao da se u slučaju kredita HBOR-a treba konzultirati s komisijom Eropske unije te da bi to značilo ulazak države u equity strukturu kovnerna”, kazao je Petrov.

Predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković kazala je ranije ovoga tjedna da će na sjednicu doći i Božo Petrov.

‘Na sjednici će biti i predmet ministra financija Zdravka Marića koji će se moći izjasniti. Osim njega pozvali smo i druge osobe koje imaju saznanja o Agrokoru koja moramo utvrditi. Naime, stanje nije jasno, neke činjenice nisu utvrđene, kontradiktorne su u jednom segmentu i taj segment želimo raščistiti i eventualno završiti predmet’, istaknula je Novaković. Dodala je da se Božo Petrov poziva kao osoba koja ima određena saznanja. Povjerenstvo je na ispitivanje pozvalo i treću osobu, ali u tome tijelu nisu htjeli otkriti tko je to.

Podsjetimo, Povjerenstvo odlučuje je li se ministar financija Zdravko Marić ogriješio o Zakon o sprječavanju sukoba interesa time što je početkom prošle godine, prije donošenja lex Agrokor, kao ministar sudjelovao na sastancima sa svojim bivšim poslodavcem, tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem, na kojima se raspravljalo o načinima stabiliziranja Agrokorova poslovanja.

Postupak protiv ministra Zdravka Marića pokrenulo je bivše Povjerenstvo kojem je na čelu bila Dalija Orešković.

You may also like

0 comments