Zbog zabrinutosti zbog Brexita i pada cijene nafte pali burzovni indeksi

Nakon snažnog rasta prošloga tjedna, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagači ponovno zabrinuti zbog mogućih posljedica izlaska Britanije iz Europske unije.

Dow Jones oslabio je 108 bodova ili 0,61 posto, na 17.840 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 posto, na 2.088 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 4.822 boda. Prošloga su tjedna ti indeksi skočili više od 3 posto, što je bio njihov najveći tjedni skok u ovoj godini, i tako nadoknadili gotovo sve gubitke nastale neposredno nakon odluke Britanaca na referendumu 23. lipnja o napuštanju Unije.

Međutim, na početku ovoga tjedna ponovno su na površinu izbila strahovanja od posljedica ‘Brexita’. “Nakon iznenađujuće snažnog skoka cijena dionica prošloga tjedna, čini se da je sklonost prema rizičnijim investicijama ponovno splasnula. Ulagači se ne osjećaju sigurno jer situacija nije sjajna, s obzirom na ‘Brexit'”, kaže Jeffrey Carbone, partner u tvrtki Cornerstone Financial Partners.

Prošlotjedni rast cijena dionica ponajviše se temeljio na nadi ulagača da će se američka središnja banka Fed zbog ‘Brexita’ i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata u ovoj godini, a da bi druge velike središnje banke mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, što je britanska već i najavila.

I dok nastavak razdoblja rekordno niske cijene novca pozitivno utječe na tržište dionica, bankarski je sektor pod pritiskom jer mu to ne odgovara. Jučer su cijene dionica u financijskom sektoru prosječno pale 1,5 posto, a četiri od pet najvećih gubitnica S&P 500 indeksa bile su dionice banaka. Predvodio je JPMorgan s padom cijene za 2,8 posto. “‘Brexit’ predstavlja pritisak na gospodarsku aktivnost, a to je loše za banke. Uz to, niske kamatne stope ne odgovaraju bankama. Razlika između cijene po kojoj uzimaju zajmove i plasiraju novac sve je manja”, objašnjava Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Ulagače su na oprez navele i naznake slabosti u nekim od najvećih svjetskih gospodarstava. To je, pak, izazvalo pad cijena nafte za više od 4 posto jer je malo vjerojatno da bi uz usporavanje rasta globalnog gospodarstva potražnja za ‘crnim zlatom’ mogla ojačati. A to znači da je malo vjerojatno da će se uskoro smanjiti jaz između prekomjerne ponude i slabe potražnje.

Zbog pada cijena nafte, jučer su cijene dionica u energetskom sektoru potonule 1,9 posto. Isto toliko pao je i rudarski sektor, pod pritiskom pada cijena sirovina. Na nesigurnost ulagača ukazuje i rast cijena državnih obveznica, koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. Zbog toga su, primjerice, prinosi na američke obveznice skliznuli na rekordno niske razine.

Uz to, zbog slabosti globalnog gospodarstva i poremećaja na financijskim tržištima nakon odluke o ‘Brexitu’, jasno je da su mali izgledi za rast zarada kompanija. Stoga se ulagači plaše da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija pokazati da se recesija zarada, koja traje od prošle godine, nastavlja, a to loše utječe na tržište dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale – drugi dan zaredom. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 1,82 posto, na 9.532 boda, a pariški CAC 1,69 posto, na 4.163 boda. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,35 posto, na 6.545 bodova.

You may also like