Zbog veza s Rusijom Schroeder gubi povlastice

Prijedlog iz Vlade

Ne prestaju kritike na bivšeg njemačkoga kancelara Gerharda Schrödera jer je odbio eksplicitno osuditi rusku invaziju na Ukrajinu, a pritisnuta javnim mnijenjem vlada predlaže ukidanje niza njegovih povlastica koje mu pripadaju kao bivšem čelniku vlade.

Njemačka vladajuća koalicija predvođena socijaldemokratima (SPD), strankom kojoj pripada i koju je nekoć vodio sam Schröder, smanjuje njegova posebna prava koje mu pripadaju kao bivšem kancelaru. Tako će prema prijedlogu vlade koji bi u četvrtak trebao odobriti parlamentarni odbor za proračun, ostati bez ureda i osoblja.

Schröderu će se dopustiti da zadrži mirovinu i osobnu zaštitu.

Prijedlozi koalicije nisu u skladu sa zahtjevom konzervativne oporbe da Schröder izgubi i mirovinu. Oporba tvrdi da je naštetio međunarodnom ugledu Njemačke jer se nije jasno ogradio od ruskog predsjednika Vladimira Putina i što je zadržao svoje dužnosti u raznim ruskim energetskim tvrtkama.

Schröder je bio kancelar od 1998. do 2005. godine, kao zadnji socijaldemokrat koji je vodio Njemačku prije Olafa Scholza. Nakon toga, između ostalog, radio je za plinovodnu tvrtku Nord Stream, ruski Gazprom i energetsku tvrtku Rosneft.

Vodstvo SPD-a zatražilo je od njega da napusti stranku. Bilo je zahtjeva i da bude isključen.

You may also like