Zbog većih zaliha opale cijene nafte

Potpora Hong Kongu
 Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što su službeni podaci iz SAD-a potvrdili rast zaliha sirove nafte i benzina a američki predsjednik Donald Trump potpisao zakon kojim je iskazana potpora prosvjednicima u Hong Kongu.

Američke zalihe sirove nafte nabujale su u prošlom tjednu za 1,6 milijuna barela, a proizvodnja se popela na rekordnih 12,9 milijuna barela dnevno, uz paralelnu smanjenu aktivnost prerade u rafinerijama, pokazalo je u srijedu objavljeno izvješće vlade u Washingtonu. Time je potvrđen trend iz izvješća Američkog instituta za naftu (API), koje je u utorak pokazalo rast zaliha u prošlom tjednu, za 3,6 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov blagi pad.

Trgovci pozorno prate i američko-kineske trgovinske pregovore. Dva vodeća svjetska gospodarstva drže tržišta u napetosti, izmjenjujući poruke koje naizmjence bude nadu i raspiruju zabrinutost budući da je riječ o najvećim potrošačima energenata u svijetu. Njihov je trgovinski sukob zakočio svjetski gospodarski rast a time i potražnju za naftom.

Trenutno prevladava zabrinutost, nakon što je Kina upozorila SAD da će odgovoriti “čvrstim protumjerama” na američke zakone kojima je iskazana potpora protuvladinim prosvjednicima u Hong Kongu.

Investitori strahuju da bi taj korak mogao dodatno odgoditi preliminarni sporazum SAD-a i Kine. U sljedećem će se tjednu pozornost tržišta preusmjeriti na sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije, grupe OPEC+ koja ograničava opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi poduprla cijene.

Ruske naftne kompanije predložile su da njihove kvote u sklopu sporazuma koji bi važio do kraja ožujka ostanu nepromijenjene, podvrgavajući pritisku OPEC+ da izbjegne značajniju promjenu proizvodne politike.

Također su ponudile da se iz proizvodnih kvota isključi posebni, lagani tip nafte, budući da Rusija posljednjih mjeseci muku muči s poštivanjem zacrtane, smanjene razine proizvodnje.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64,40 dolara, što znači da je porasla 48 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments