Zbog trgovinskih pregovora pale cijene nafte

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 61 dolara, pritisnute većim brojem aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u i zabrinutošću za potražnju zbog sporog napretka trgovinskih pregovora Kine i SAD-a.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,91 dolara nižoj cijeni, od 51,53 dolara. Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na podatak iz izvješća tvrtke Baker Hughes o povećanju broja aktivnih bušotina u SAD-u u prošlom tjednu, koje najavljuje daljnje povećanje američke proizvodnje. Dodatni pritisak na cijene stvara i zabrinutost zbog sporog napretka trgovinskih pregovora SAD-a i Kine, koji se ovog tjedna nastavljaju u Pekingu.

Sjedinjene Države zaprijetile su povećanjem carina koje bi trebale stupiti na snagu od 1. ožujka ukoliko ne bude postignut sporazum. Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je prošlog četvrtka da se ne namjerava sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije 1. ožujka, što je prigušilo nade u skoro postizanje trgovinskog sporazuma.

Američko-kineski trgovinski rat potpiruje zabrinutost za svjetsko gospodarstvo a time i za potražnju za naftom. “Cijene nafte još se kolebaju između više faktora. S jedne strane, tu je priča o Organizaciji zemalja-izvoznica nafte i njezinim saveznicama (OPEC+) koje smanjuju proizvodnju, dopunjena sve većim problemima vezanim za opskrbu iz Venezuele ”, tumače u konzultantskoj tvrtki JBC Energy sa sjedištem u Beču.

“S druge strane valja podsjetiti da je u proteklih nekoliko dana objavljeno puno ekonomskih podataka koji baš i nisu bili ohrabrujući a čini se da ni trgovinski pregovori SAD-a i Kine ne napreduju baš brzo”, dodali su.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučili su od početka ove godine smanjiti proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno kako bi uklonili višak u opskrbi i poduprli cijene. Mnogi analitičari smatraju da bi njihova odluka mogla pomoći uravnotežiti ponudu i potražnju.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al Mazrouei izjavio je danas da bi se tržište trebalo uravnotežiti u prvom kvartalu ove godine. OPEC i njegovi partneri sastat će se 17. i 18. travnja u Beču kako bi razmotrili provedbu sporazuma. U odvojenom je izvješću OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 61,37 dolara, što znači da je pala 20 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments