Zbog trgovanja izvan Eurozone pale industrijske nariudžbe u Njemačkoj

Industrijske narudžbe u Njemačkoj snažno su pale u srpnju, pritisnute ponajprije znatno smanjenom potražnjom iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u petak podaci iz njemačkog ministarstva gospodarstva.

Industrijske narudžbe smanjene su za 1,4 posto u odnosu na lipanj, kada su prema mjesecu ranije uvećane za 1,8 posto, pokazali su preliminarni podaci ministarstva. Analitičari iz ankete koju je provela tvrtka za financijske usluge FactSet očekivali su osjetno blaži pad, za 0,6 posto. Pad narudžbi rezultat je slabije ukupne izvozne potražnje za njemačkom robom, koja je potonula 5,2 posto. Njihov pad donekle je ublažila jača domaća potražnja, za 4,1 posto, izračunali su u ministarstvu.

Narudžbe iz ostalih trgovinskih partnera u eurozoni uvećane su 2,2 posto, dok su one iz zemalja izvan zone primjene jedinstvene europske valute potonule čak 9,5 posto. U ministarstvu su ipak uvjereni da opći trend i dalje pokazuje oštar uspon. “Posebno su dinamične od proljeća narudžbe u segmentu kapitalnih roba”, kaže se u priopćenju ministarstva gospodarstva. Oslonac je njemačke industrije snažna potražnja zemalja članica eurozone, oslonjena na gospodarski oporavak u regiji i slabi euro, tumače u ministarstvu.

You may also like