Home Geopolitika Zbog sukoba sa Saudijcima Iranci propuštaju Hadž

Zbog sukoba sa Saudijcima Iranci propuštaju Hadž

by Agencije

Iranski muslimani u rujnu će propustiti godišnje hodočašće u Meku zbog toga što se Teheran i Rijad nisu uspjeli dogovoriti o organizaciji hadža nakon što su u siječnju prekinuli diplomatske odnose, obavijestila je iranska novinska agencija IRNA u četvrtak.

IRNA je citirala iranskog ministra kulture Alija Jannatija koji za zastoj optužuje Rijad. Na prošlogodišnjem hadžu poginulo je gotovo 2 tisuće hodočasnika, od kojih je 464 bilo Iranaca, nakon stampeda nastalog iz još uvijek nepoznatih razloga.

Zbog napetosti između Irana i Saudijske Arabije, dvije suprotstavljene sile u regiji, službeni Rijad u siječnju je prekinuo diplomatske odnose pošto su prosvjednici u Iranu napali saudijsku diplomatsku misiju zbog egzekucije istaknutog šiitskog klerika.

Saudijska Arabija, konzervativna sunitska monarhija na šijitski Iran gleda kao na veliku prijetnju stabilnosti Bliskog Istoka jer Iran podražva šijitske paravojne postrojbe.  “Dogovori nisu postignuti i sad je prekasno” rekao je Jannati, kojega je ministarstvo zaduženo za dogovaranje posjeta hodočasnika iz Irana.

“Sabotaža dolazi sa saudijske strane”, dodao je. Pragmatična vlada predsjednika Hasana Rouhanija distancirala se od napada na saudijsko veleposlanstvo te su čak i sugerirali da su je organizirali strani elementi.

Iranski i saudijski dužnosnici razgovarali su u pokušaju da riješe taj problem, no to nije polučilo nikakav uspjeh, tvrde iranski dužnosnici. Jannati je rekao kako Saudijci “nisu prihvatili njihove prijedloge o sigurnosti, prometu i vizama za iranske hodočasnike”.

Rijad je odbacio zahtjev Irana da se vize izdaju preko švicarskog veleposlanstva u Teheranu koje je zaduženo za saudijske interese nakon zatvaranja njihove iranske ambasade. “Saudijski dužnosnici drže da iranski hodočasnici trebaju dobiti vize za Saudijsku Arabiju iz neke treće zemlje, pošto su saudijske misije u Iranu zatvorene”, rekao je Jannati.

Iran je “veoma zabrinut za sigurnost Iranaca tijekom svete ceremonije”, rekao je Jannati i najavio da će se razgovori sa saudijskim vlastima nastaviti.

Teheran je izrazio veliko nezadovoljstvo nakon prošlogodišnjih smrti Iranaca na hadžu koji je privukao oko dva milijuna hodočasnika iz cijelog svijeta. Iranski političari smatraju da Rijad nije sposoban organizirati taj događaj.

Related Posts