Zbog straha za potražnju cijene nafte i dalje ispod 28 dolara

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 28 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju u kontekstu prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 27,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 28 dolara. Cijene su se u ovom tjednu spustile na najnižu razinu od 2003. godine pod utjecajem zabrinutosti ulagača da bi se na problem prekomjerne opskrbe moglo nadovezati i usporavanje potražnje s obzirom na ekonomsku slabost, posebice u Kini.

Opće raspoloženje na naftnim tržištima ukazuje na nastavak silaznog trenda cijena, budući da se dnevno u svijetu proizvodi milijun do dva milijuna barela više no što je potrebno, čime se stvaraju ogromne zalihe. Pritom se nakon ukidanja sankcija očekuje i skori povratak iranske nafte na tržište. “Potražnja i prekomjerna opskrba izazivaju zabrinutost”, konstatira Hans van Cleef iz nizozemskog ABN Amroa.

Nagovješćujući mogućnost dodatnog povećanja ionako prekomjerne opskrbe, irački ministar za naftu Adel Abdul Mahdi kazao je za Reuters da ove godine planiraju povećati proizvodnju u južnom dijelu Iraka za 400.000 barela dnevno, na više od četiri milijuna barela dnevno. U međuvremenu je Venezuela zatražila da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) održi hitan sastanak kako bi se razmotrile mjere potpore cijenama. Predstavnici drugih članica smatraju pak da su šanse za takav skup vrlo male.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 22,48 dolara, što znači da je pala 1,37 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments