Zbog smanjenja opskrbe rastu cijene nafte

Poticaji
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 60 dolara, potaknute smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača i nadom da će državni poticaji poduprijeti oporavak gospodarstva od koronakrize, a time i potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 60,03 dolara dok je na američkom iznosila 57,49 dolara. Cijene su na oba tržišta na najvišoj razini od siječnja 2020. godine, jer tržišni igrači smatraju kako će se vrlo brzo istopiti preostali tržišni višak što bi potražnju približilo ponudi.

Ponuda se smanjuje dobrim dijelom zahvaljujući opsežnijim saudijskim rezovima. Rijad je obećao da će u veljači i ožujku smanjiti opskrbu za dodatni milijun barela dnevno, povrh ograničenja opskrbe iz ostalih članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera. Naime, Saudija je tijekom prošloga tjedna podupirala tržište zadržavanjem cijene na istoj razini za sva tržišta, usprkos očekivanjima kako će na azijskom tržištu spustiti cijene.

Tržišta je danas podupro i slabiji dolar u odnosu na većinu valuta, što jača kupovnu moć njihovih imatelja. Ispitivanje terena u odnosima Washingtona i Teherana prigušuje pak izglede za skori povratak iranske nafte na tržište. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da SAD neće ukinuti sankcije Iranu samo da bi ga se vratili za pregovarački stol. Iranski ajatolah Ali Hamnei poručuje pak da je uvjet za pregovore ukidanje svih američkih sankcija.

Američki se pak proizvođači spremaju povećati proizvodnju, potaknuti višim cijenama nafte. Broj aktivnih bušotinskih postrojenja, prva naznaka buduće proizvodnje, porastao je u prošlome tjednu na najvišu razinu od svibnja, pokazuju podaci Baker Hughesa.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 58,92 dolara, što znači da je porasla 67 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments