Zbog širenja korona virusa pale i cijene nafte

Pomak sastanka
 Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 59 dolara zbog širenja koronavirusa širom svijeta dok je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) najavila da bi mogla pomaknuti redovni sastanak s ožujka na veljaču.

Zemlje širom svijeta uvele su karantenu za svoje državljane evakuirane iz kineskog grada Wuhana kako bi spriječile širenje epidemije koja je u Kini do sada odnijela 170 ljudskih života. Na tržištima strahuju i od negativnog utjecaja epidemije na drugo gospodarstvo svijeta i na potražnju za naftom. Tržišta dionica širom svijeta danas su bilježila pad pa je indeks MSCI, koji prati kretanje dionica u 49 zemalja, oslabio 0,5 posto.

Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastat će se tokom dana kako bi razmotrio treba li zbog širenja virusa proglasiti izvanrednu situaciju na globalnoj razini. Velike multinacionalne kompanije zatvaraju ogranke u Kini a aviokompanije širom svijeta obustavljanju ili smanjuju izravne letove u Kinu zbog upozorenja vlada građanima da izbjegavaju putovanja u tu zemlju i naglog pada broja putnika.

U takvom je okruženju alžirski ministar energetike Mohamed Arkab u srijedu izjavio da bi OPEC-ov redovni sastanak mogao biti pomaknut s ožujka na veljaču. Dodatno je cijene danas pritisnuo službeni podatak o rastu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će porasti za oko pola milijuna barela.

Porasle su i zalihe benzina, dosegnuvši rekordnu razinu od 261,1 milijun barela. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 61,04 dolara, što znači da je bila 37 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments