Zbog rizika od ulaska u recesiju burze u oprezu

Uoči objave rezultata inflacije

U opreznom trgovanju na početku tjedna na Wall Streetu indeksi su bilježili tek blage promjene nakon što je prošli tjedan podatak o zaposlenosti u SAD-u u srpnju ojačao očekivanja da će Fed nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa, dok je upozorenje Nvidije o padu prihoda podsjetilo investitore na gospodarsko usporavanje.

S&P 500 indeks oporavio se 14 posto od sredine lipnja, no podaci o visokoj, tvrdokornoj inflaciji zacementirali su očekivanja da će Fed u rujnu ponovno dići kamatne stope za 75 baznih bodova, treći put zaredom. Tome je doprinijelo i snažno zapošljavanje u srpnju, tijekom kojeg je američko gospodrstvo otvorilo 528 tisuća radnih mjesta neto i to unatoč tome što aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu u prvom polugodištu bilježe blagi pad.

Investitori za nove smjernice čekaju srijedu i objavu podatka o godišnjoj stopi potrošačkih cijena, u nadi da će inflacija donekle usporiti nakon što je u lipnju dosegnula 9,1 posto.

Najviše je pao dionički sektor IT-ja, nakon što je proizvođač čipova Nvidia upozorio kako očekuje pad prihoda za drugo tromjesečje od 19 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, na otprilike 6,7 milijardi dolara, uslijed slabosti u gaming industriji.

S druge strane, porasle su cijele dionica američkih proizvođača automobila, budući da je američki Senat u nedjelju usvojio 430 milijardi dolara vrijedan zakon za borbu protiv klimatskih promjena koji će omogućiti davanje 4.000 dolara poreznog kredita za korištenje električnih vozila te osigurati milijarde za njihovu proizvodnju.

Na europskim burzama u ponedjeljak su najvažniji indeksi porasli dok investitori prate daljnju objavu poslovnih rezultata kompanija i nove pokaztelje, procjenjujući kakav je rizik od izbijanja recesije.

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje nastavak skromnog trgovanja uz tek blage pomake Crobexa, jer nema novih važnijih poslovnih objava koje bi investitorima dale smjernice, a i na svjetskim tržištima se oprezno trguje u očekivanju novih podataka o inflaciji u SAD-u.

Na azijskim burzama oprezno se trgovalo u utorak, jer financijska tržišta brinu tvrdokorni globalni pritisci rastućih troškova poslovanja, a za nove smjernice čeka se podatak o inflaciji u SAD-u i po svemu sudeći izgledno, treće po redu dizanje kamatnih stopa u SAD-za za 75 baznih bodova.

Na naftnim tržištima cijene barela nastavile su padati, nakon prošlotjedne najlošije izvedbe još od travnja, kada su cijene pale 9 posto. Barel Brenta u Londonu jutros je pojeftinio 0,14 posto, na 96,51 dolar, a WTI-ja u SAD-u za 0,17 posto, na 90,61 dolar.

You may also like