Zbog puča do sada u Turskoj uhićeno 16 tisuća ljudi

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag kazao je u utorak da je 16.000 osoba uhićeno i zadržano u pritvoru zbog sudjelovanja u pokušaju državnog udara, a još je šest tisuća osoba u pritvoru i “obrađuje se”.

Istraga se vodi još protiv 7668 osoba koje još nisu uhićene, kazao je u intervjuu za državnu agenciju Anadoliju koji je prenošen uživo na turskim televizijskim stanicama.

Turske su vlasi nakon neuspjelog puča 15. srpnja suspendirale desetke tisuća ljudi u pravosuđu, vojsci, policiji, javnim službama zbog navodnih veza s pučom u kojem je vojna frakcija pokušala svrgnuti predsjednika Tayyipa Erdogana i njegovu vladu.

Više od 240 osoba ubijeno je i gotovo 2200 ranjeno kad je pobunjeni dio vojske pucao na civile tijekom pokušaja državnog udara. Turska okrivljuje vjerskog vođu Fethullaha Gulena koji živi u egzilu u SAD-u za organizaciju državnog udara, a on je te optužbe odbacio.

Prema turskim vlastima Gulenovi sljedbenici koristili su aplikacije za pametne telefone kako bi komunicirali i turska je obavještajna služba, koja je razbila taj program, otkrila desetke tisuća pripadnika skupine.

Prema visokom dužnosniku turske obavještajne službe otkriveno je najmanje 56.000 operativaca Gulenove mreže u Turskoj, a procjena je da je taj komunikacijski računalni program koristili 150.000 Gulenovih sljedbenika.

Prema dnevnom listu Haberturk visoko vijeće sudaca i tužitelja pripremilo je čistku još 1500 sudaca i tužitelja nakon što ih je oko 3000 uklonjeno iz sustava neposredno nakon neuspjelog puča.

You may also like