Zbog prekomjerne opskrbe derivatima cijene nafte ipod 48 dolara

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 48 dolara, pri čemu je britanska odluka o izlasku iz Europske unije pala u drugi plan a u fokusu se našla prekomjerna opskrba tržišta derivatima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 46,79 dolara. U petak su cijene na oba tržišta pale oko pet posto, a ponirale su i cijene dionica na globalnim tržištima nakon što je neočekivanih 52 posto birača na referendumu glasalo za izlazak Britanije iz EU.

Jutros su cijene nafte nakratko blago porasle, poduprte prognozama analitičara da će britanski izlazak iz EU vrlo slabo utjecati na fizičko trgovanje naftom. “Ako pretpostavimo da će britanski BDP zbog odluke o izlasku pasti dva posto, što spada među najgore procjene naših ekonomista, potražnja za naftom u Britaniji vjerojatno će se smanjiti jedan posto ili 16.000 barela dnevno, što bi značilo smanjenje globalne potražnje za 0,016 posto. To je izuzetno malo”, napominju u Goldman Sachsu.

Čelnik Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol je također umanjio utjecaj Brexita na svjetsku naftnu potražnju. “Budući da veliki dio potražnje za naftom dolazi iz zemalja u razvoju, odnosno Azije, smatramo da Brexit neće značajno utjecati na naftnu potražnju”, priopćio je Birol.

Nakon kratkotrajnog oporavka cijene su ponovo krenule silaznom putanjom nakon što se u fokusu našla pojačana zasićenost tržišta naftnim proizvodima. “Kratkoročno nas najviše zabrinjava prekomjerna opskrba derivatima, kineska potražnja, makroekonomski izgledi i vjerojatni povratak visoke proizvodnje”, stoji u bilješci analitičara Morgan Stanleya.

Kineske su rafinerije na prekomjernu opskrbu derivatima na azijskom tržištu odgovorile izvozom rekordne količine benzina i dizelskog goriva na regionalna tržišta, prigušujući time zaradu rafinerija i preplavljujući skladišne kapacitete. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u petak iznosila 44,88 dolara, što znači da je pala 1,28 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like