Zbog požara u tvornici sumpora blizu Mosula tisuće završilo u bolnici

Gotovo 1000 ljudi primljeno je u lokalnu bolnicu u Qayyari zbog problema s disanjem što ih je prouzročio dim nastao nakon požara u tvornici za proizvodnju sumpora blizu Mosula, u koju je podmetnut požar tijekom sukoba s IS-om, a američki dužnosnici su izvijestili da pripadnici njihovih vojnih snaga u obližnjoj zrakoplovnoj bazi nose zaštitne maske. 

Qayyara West glavno je američko zrakoplovno uporište odakle Amerikanci pružaju potporu iračkim operacijama u borbi za ponovno preuzimanje Mosula od Islamske države. U Iraku je oko 5000 američkih vojnika, no američka vojska nije otkrila koliko ih je u zrakoplovnoj bazi u Qayyari.

Nad cijelim se područjem nadvio gust bijeli dim isprekidan tamnim dimnim stupovima. Ondje se nalazi tvornica za proizvodnju sumpora, a u blizini su i naftni izvori koje su militanti navodno zapalili da bi prikrili svoje kretanje.

Uzorci zraka iz Qayyyre poslani su na analizu u američki laboratorij, rekao je jedan američki dužnosnik, dodavši da su džihadisti u četvrtak za vrijeme borbi oko Al Mišraka, koji se nalazi južno od Mosula, podmetnuli požar u tvornici. Iračka državna televizija izvijestila je da je požar podmetnut u subotu.

(Hina)

You may also like

0 comments