Zbog požara rekordna emisija ugljičnog dioksida

Analiza CAMS-a

Znanstvenici Službe za praćenje atmosphere Copernicus (CAMS) pomno su pratili ljeto velikih požara koji su pogodili mnoge zemlje sjeverne hemisfere i uzrokovali rekordnu emisiju ugljika u srpnju i kolovozu. CAMS, koji provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje iz EU-a, izvješćuje da tijekom ovogodišnje sezone borealnih požara nisu bili zahvaćeni samo veliki dijelovi sjeverne hemisfere, već su i broj požara, njihova postojanost i intenzitet bili izvanserijski.

Kako se sezona borealnih požara bliži kraju, znanstvenici CAMS -a otkrivaju kako su suhi uvjeti i toplinski valovi na Sredozemlju pridonijeli žarištu velikih požara s velikim brojem intenzivnih i brzo razvijajućih požara u cijeloj regiji, koji su stvorili velike količine onečišćenja dimom.

Zatim, srpanj je bio rekordan mjesec na globalnoj razini u skupu podataka Globalnog sustava za asimilaciju požara (GFAS) s 1258,8 megatona CO2. Više od polovice ugljičnog dioksida pripisano je požarima u Sjevernoj Americi i Sibiru. Također, prema podacima GFAS-a, kolovoz je bio rekordan mjesec u požarima, tijekom kojeg se globalno u atmosferu ispustilo 1384,6 megatona CO2.

K tomu, znanstvenici CAMS-a otkrivaju kako su arktički požari oslobodili 66 megatona CO2 u razdoblju od lipnja do kolovoza 2021. te da je istovremeno ukupna procijenjena emisija CO2 uslijed požara u Rusiji iznosila je 970 megatona, s tim da Saha i Čukotka čine 806 megatona, prenosi Energetika-net.

You may also like

0 comments