Zbog povećane američke proizvodnje cijena nafte ispod 49 dolara

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ponovo ispod razine od 49 dolara budući da je veća američka proizvodnja zasjenila naznake da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pojedini neovisni proizvođači mogli produljiti razdoblje smanjene opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 37 centi niža nego u vrijeme zatvaranja tržišta na kraju prošlog tjedna i iznosila je 48,73 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 46,92 dolara.

Na početku novog tjedna raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je podatak specijalizirane kompanije za usluge u naftnoj industriji Baker Hughes da je u SAD-u i u prošlom tjednu povećan broj bušotinskih postrojenja. To znači da trend povećanja broja postrojenja traje već gotovo četiri mjeseca.

Podatak je zasjenio nastojanja OPEC-a i pojedinih neovisnih proizvođača da zakoče rast zaliha smanjenom proizvodnjom u prvoj polovini godine. Članice OPEC-a sastat će se 25. svibnja kako bi raspravljale o produljenju razdoblja smanjene proizvodnje do konca 2017. godine, iako analitičari smatraju da vjerojatno ni to neće biti dovoljno.

Rusija je u ponedjeljak priopćila da s ostalim proizvođačima raspravlja o smanjenju proizvodnje i nakon 2017. godine, ne navodeći konkretne vremenske rokove. Saudijski ministar energetike Khalid Al-Falih također je razgovarao o mogućnosti produljenja razdoblja smanjene opskrbe i nakon kraja ove godine.

Američki su pak proizvođači u pretprošlom tjednu prema vladinim podacima u prosjeku proizvodili 9,3 milijuna barela dnevno, najviše od kolovoza 2015. godine, a analitičari procjenjuju da bi u idućih godinu ili nešto više mogli dosegnuti i 10 milijuna barela dnevno. “Tržište pokreću zalihe i suprotstavljeni faktori američke proizvodnje iz škriljca i OPEC-a”, konstatira Husein Sayed iz brokerske kuće FXTM. “Članice OPEC-a nemaju izbora i moraju verbalnim intervencijama podupirati cijene, signalizirajući produljenje sporazuma o smanjenoj proizvodnji”, dodao je.

Po njegovoj će procjeni cijene vjerojatno ponovo krenuti uzlaznim smjerom ali “taj oporavak vjerojatno neće biti pravocrtan”. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 46,56 dolara, što znači da je pala 88 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like