Zbog podataka o rastu američkih zalijha pale cijene nafte

Blago oslabile
Cijene nafte u četvrtak su na međunarodnim tržištima blago oslabile, nakon što su utjecaj slabijeg dolara nadjačali službeni podaci o prošlotjednom rastu američkih zaliha te naglo širenje pandemije.

Indeks američkog dolara prema košarici drugih valuta bio je blizu najniže razine od početka ožujka. Slabiji dolar obično potiče kupovinu roba u dolarima koje postaju jeftinije za vlasnike drugih valuta.

No povećanje američkih zaliha nafte pritisnulo je cijene. Američke zalihe sirove nafte i derivata porasle su u prošlom tjednu iznad očekivanja, dok je istodobno potražnja za gorivima kliznula, priopćila je u srijedu američka vlada. Nagli rast broja zaraženih koronavirusom počinje pogađati i američku potrošnju.

Broj zaraženih u SAD-a se u četvrtak približio 4 milijuna, s više od 2.600 novih slučajeva prosječno svakog sata, što je najviša stopa rasta na svijetu, prenosi Reuters. Barclays je u četvrtak objavio da bi cijene nafte mogle u kratkom roku doživjeti korekciju ako uspori oporavak potražnje za gorivima, posebno u SAD-u. Banka procjenjuje da će cijena barela na londonskom tržištu u 2020. prosječno iznositi 41 dolar, a na američkom 37 dolara.

Odnosi SAD-a i Kine dodatno su se pogoršali i povećali neizvjesnost na tržištu, nakon što je Washington Pekingu odredio rok od 72 sata da zatvori konzulat u Houstonu zbog optužbi za špijunažu. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je američki potez “ozbiljno naštetio” odnosima dvije zemlje i da će Kina morati odgovoriti.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u srijedu iznosila 44,24 dolara, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments