Home Ekonomija Zbog nuklearnog pokusa u Sjevernoj Koreji pale azijske burze

Zbog nuklearnog pokusa u Sjevernoj Koreji pale azijske burze

by Agencije

Na azijskim burzama najvažniji indeksi pali su u utorak pod pritiskom medijskih izvješća o nuklearnom pokusu u Sjevernoj Koreji, a najviše je na gubitku južnokorejsko tržište kapitala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih potonuo je 0,6 posto, nakon što je u četvrtak dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 13 mjeseci. Ipak, od početka tjedna još je u plusu i to za 2,3 posto.

Japanski Nikkei izbrisao je početne gubitke, nakon što su seizmičke aktivnosti potaknule sumnje da je Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus. Oko 7 sati ujutro Nikkei je bio u minusu 0,2 posto, tako da od početka tjedna ne bilježi promjene.

Južnokorejski Kospi, pak, podebljao je početni minus, te je do kraja dana potonuo za 1,3 posto. Zamjenik južnokorejskog ministra financija Choi Sang-moku izjavio je u petak da će vlada pozorno pratiti financijska tržišta i zaštititi ih od geopolitičkih rizika povezanih s potezom Sjeverne Koreje, obećavši poduzimanje mjera ako se pokaže potrebnim.

U južnokorejskoj vladi procjenjuju da taj pokus ima ograničeni negativni utjecaj na ekonomiju, naveo je Sang-mok na sastanku s dužnosnicima središnje banke i regulatora, koji je hitno sazvan u Seoulu.

U međuvremenu, na deviznim tržištima tečaj eura ojačao je na 1,1328 dolara, najvišu razinu od 26. kolovoza.Poticaj njegovu rastu dalo je jučerašnje zasjedanje Europske središnje banke (ECB), na kojem su kamatne stope ostavljene na rekordno niskih razini, kao što se i očekivalo. Od početak tjedan europska valuta u u plusu je prema američkoj za 1,1 posto.Tečaj dolara oslabio je i 0,4 posto prema jenu, pa se njime jutros trguje po 102,1 jen. Od početka tjedna u minusu je 1,8 posto.

Nakon zasjedanja ECB-a, fokus investitora usmjerava se zasjedanju Feda u drugoj polovini rujna. “Malo je vjerojatnost od podizanje kamatnih stopa u rujnu. No, ako Fed ne pošalje poruku, teško će natjerati tržište da počne uračunavati podizanje kamatnih stopa do kraja godine. Stoga bi mogli nešto reći o tome da razmatraju podizanje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima”, smatra Hiroko Iwaki, strateg u Mizuho Securities.

Related Posts