Zbog niske potražnje i sukoba s SAD-om povijesno niski kineski rast

Anketa Reutersa
Očekuje se kontinuirani oporavak kineskog gospodarstva u ostatku godine, pod utjecajem poticajnih mjera uvedenih zbog šteta od pandemije koronavirusa, te pod pritiskom slabe svjetske potražnje i rasta napetosti SAD-Kina, pokazala je anketa Reutersa objavljena u petak.

Očekuje se da će drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u 2020. godini porasti za 2,2 posto, ocijenila je polovina anketiranih analitičara u Reutersovom istraživanju, u odnosu na raniju procjenu iz travanjske ankete o 1,8-postodnom rastu. nTa je stopa najslabija od 1976. godine, zadnje godine “Kulturne revolucije”.

Kinesko gospodarstvo poraslo je za 3,2 posto u drugom tromjesečju u odnosu na godinu ranije, nakon rekordnog pada za 6,8 posto u prva tri mjeseca ove godine. Uzrok je izbijanje epidemije koronavirusa i stroge mjere zatvaranja koje su paralizirale velik dio zemlje.

Analitičari upozoravaju da se oporavak uvelike oslanja na državne poticaje, dok potrošnja ostaje slaba. Nacionalni raspoloživi dohodak po stanovniku u prvoj je polovini godine oslabio za 1,3 posto, pokazali su službeni podaci.

Proizvodnja i građevinarstvo oporavljali su se relativno brzo zahvaljujući velikim poticajima u infrastrukturi i u izgradnji kuća. No uslužni je sektor zaostajao budući da su se područja ugostiteljstva i zabave našla u teškoćama povratka na razine prije pandemije, zbog ponovnog rasta broja novih slučaja koronavirusa i opreznog raspoloženja potrošača.

Izvoz se donekle poboljšao, zahvaljujući uglavnom velikoj globalnoj potražnji za medicinskom opremom, iako se očekuje da će ta potražnja ubrzo oslabiti. “I dalje primjećujemo neizvjestan rast zbog naglog i neravnomjernog otvaranja u drugim zemljama, nepovoljnog političkog okruženja i gubitka snažnog pokretača rasta potrošnje i usluga zbog povećane nesigurnosti na tržištu rada”, kažu analitičari Bank of America Merrill Lyncha.

Pogoršani odnosi Washingtona i Pekinga također pritišću procjene. U dramatičnom pogoršanju odnosa dviju zemalja ovog tjedna, SAD je zatražio da Kina zatvori svoj konzulat u Houstonu pod optužbama za “krađu intelektualnog vlasništva”. Kina je pak u u petak naložila zatvaranje američkog konzulata u jugozapadnom gradu Chengdou. “Pojačana napetost između SAD-a i Kine, pritisci na opskrbne lance i smanjeni izgledi dobiti mogli bi narušiti raspoloženje kompanija i umanjiti trgovinske i proizvodne aktivnosti”, izjavio je ekonomista UBS-a Tao Wang.

Iako je gospodarstvo u krizi, središnja kineska banka trenutno ne pokazuje potrebu za daljnjim ublažavanjem monetarne politike, ali će zadržati uvjete pogodne za oporavak, doznaje se iz izvora u vlasti.

Analitičari očekuju da će Kina do kraja godine sniziti svoju jednogodišnju najnižu kamatnu stopu (LPR) za dodatnih 10 baznih bodova, na 3,75 posto. Ona je od prošlogodišnjeg kolovoza već smanjena za 46 postotnih bodova.

U anketi procjenjuju da nema promjene trenutne referentne stope depozita – ostala je nepromijenjena od listopada 2015. na 1,5 posto. “Gospodarska aktivnost i dalje će jačati ulaskom u treće tromjesečje, dok se fiskalnom politikom namjeravaju potaknuti aktivnosti u ostatku godine”, kaže Martin Rasmussen iz Capital Economicsa.

“To bi moglo omogućiti središnjoj banci da odustane od ublažavanja i da se umjesto toga usredotoči na financijske rizike koji su se u ovoj godini nakupili”, dodao je.

Kineski indeks potrošačkih cijena (CPI) u 2020. će vjerojatno porasti za 2,7 posto prema godini ranije, usporavajući u odnosu na 2,9-postotni rast u 2019. godini, pokazala je anketa. Analitičari predviđaju više cijene hrane u narednim tjednima, jer se u većem dijelu zemlje očekuju i bujice i poplave, ali smatraju da će taj utjecaj vjerojatno biti kratkotrajan.

You may also like

0 comments