Zbog nestabilnosti opskrbe sa Bliskog istoka, barel nafte skočio na 62 dolara za barel

London – Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 62 dolara zbog sukoba u Libiji koji ugrožavaju opskrbu s Bliskog istoka a potporu su pružila i očekivanja da bi niže cijene mogle zakočiti američku proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,00 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 43 centa višoj cijeni, od 53,21 dolara.
Egipat je u ponedjeljak bombardirao ciljeve islamističkih militanata Islamske države u Libiji, gdje su sukobi gotovo u potpunosti blokirali proizvodnju. Istodobno je lokalna vlada poluautonomne iračke regije Kurdistan zaprijetila blokadom izvoza nafte ako Bagdad ne uplati u njihov proračun odgovarajući udio izvoznih prihoda.

Prijetnja iračkom izvozu na sjeveru zemlje zbog zaoštrenih napetosti u sporu oko prihoda vremenski se poklopila sa smanjenim isporukama s juga zemlje zbog loših vremenskih prilika. Tako se prijetnja po opskrbu s Bliskog istoka vratila u žarište pozornosti, pri čemu glavni ekonomist Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorava da jačanje Islamske države u Iraku i Siriji predstavlja veliki izazov za ulaganja potrebna da bi se spriječila nestašica nafte u sljedećem desetljeću. “Sklonost ulaganjima na Bliskom istoku blizu je nuli, uglavnom zbog nepredvidivosti u regiji”, ističe Birol.

Neki analitičari ipak smatraju da je rast cijena napuhan jer su tržišta i dalje prekomjerno opskrbljena. Zalihe sirove nafte u najvećem svjetskom potrošaču SAD-u dosegnuli su rekordne razine u posljednjih pet tjedana. “Prekid rada u američkim rafinerijama, zbog sezonskog održavanja i štrajkova, oslabit će američku potražnju za sirovom naftom, povećavajući višak zaliha sirove nafte u bliskoj budućnosti”, objavili su u izvješću analitičari BNP-a Paribasa Gareth Lewis-Davies i Harry Tchilinguirian. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela njezine nafte u ponedjeljak iznosila 56,43 dolara, što znači da je bila za 46 centi viša nego dan ranije.

You may also like