Zbog neriješenog graničnog pitanja sa Crnom Gorom Marathon Oil i OMV odustaju od Jadrana

Agencija za ugljikovodike najavila je novi natječaj jer su Marathon OIL i OMV odustali od bušenja Jadrana zbog granice. Amerikanci i Austrijanci neće potpisati ugovor s Hrvatskom vladom zbog neriješenih pitanja granice između Hrvatske i Crne Gore.

Agencija za ugljikovodike najavljuje raspisivanje novog natječaja tijekom jeseni te dodaje kako su uvjereni da će dobiti još bolje ponude. “Možemo potvrditi informaciju da su konzorcij Marthon Oil i OMV odustali od potpisivanja ugovora. Odustali su s obzirom da im nije bila prihvatljiva sigurnost koju smo u ovom trenutku mogli ponuditi u pitanju mogućeg problema sa granicom sa Crnom Gorom. Potpisivanje ugovora sa ostalim kompanijama očekujemo početkom rujna. Ocijenili smo da, što se tiče same države, puno je bolje i povoljnije da se ti istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju jer smo upravo procijenili da na drugom natječaju možemo dobiti iste, ako ne i bolje ponude i da ne treba u ovome trenutku forsirati”, rekla je RTL-u predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Odluka donesena je samo šest dana nakon što je izbila afera s Piranskim zaljevom. Marathon Oil i OMV do sada su uložili deset milijuna dolara i imali su dozvole za istraživanje na sedam polja.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić potvrdili su u srijedu da je konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustao od potpisivanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na Jadranu zbog neriješenog pitanja granice sa Crnom Gorom, a drugo javno nadmetanje za Jadran najavili za rujan. “Uzimajući u obzir sve rizike kao i interes koji vlada za predmetne istražne prostore, nismo mogli prihvatiti uvjete postavljene od druge strane jer smo procijenili da bi država imala veće koristi ukoliko se predmetni istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju. Točno je da je glavni uzrok odustajanja pitanje granice s Crnom Gorom. Sigurnost koju smo nudili nije bila dovoljna garancija za drugu stranu u trenutku kada je izbio problem u arbitražnom procesu sa Slovenijom”, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Hrvatska je Vlada 2. siječnja ove godine, po zatvaranju prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, dodijelila sedam dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika konzorciju Marathon Oil i OMV. Od tih sedam istražnih prostora, četiri se nalaze na južnom Jadranu dok su tri istražna prostora na srednjem Jadranu. U priopćenju se ističe kako su sa svim odabranim ponuditeljima pregovori oko potpisivanja ugovora završeni početkom srpnja te se ugovori planiraju potpisati početkom rujna zajedno s ugovorima za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu.

Najavljuje se kako će se u konačnici potpisati devet ugovora, tri za more i šest za kopno. “Projekt ide dalje prema planu, potpisivanje ugovora očekujemo početkom rujna kako za more tako i za kopno. Mi smo od prvog dana imali ozbiljan interes od strane velikih svjetskih kompanija koji i dalje traje, a što potvrđuju svakodnevni upiti oko mogućeg termina raspisivanja drugog javnog nadmetanja. S obzirom na veliki interes koji je iskazan za preostale istražne prostore kako na moru tako i na kopnu, krajem rujna, a nakon potpisivanja prvih ugovora, planiramo objaviti drugo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika i na moru i na kopnu”, istaknula je predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić.

Prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksplataciju na Jadranu za 29 istražnih prostora zaključeno je 3. studenoga prošle godine i na njega su pristigle ponude ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora. Vlada je početkom ove godine dala dozvolu za istraživanje i eksploataciju na deset istražnih prostora, a dobilo ih je pet kompanija – Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina. Konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora, od čega za jedan na sjevernom, četiri na srednjem i dvije na južnom Jadranu. Konzorcij ponuditelja u kojem su talijanski Eni i Medoilgas, tvrtka sa sjedišem u Londonu, dobio je dozvolu za jedan istražni prostor na srednjem Jadranu, a hrvatska kompanija Ina za dva istražna prostora u južnom Jadranu.

You may also like

0 comments