Zbog nemogućnosti obrazovanja gubitak cijelog naraštaja

Jedan od glavnih humanitarnih prioriteta iračkih vlasti u 2016. je sprečavanje nasilja zbog kojeg je milijunima djece u toj zemlji uskraćeno obrazovanje i pristojna zdravstvena skrb, priopćio je u srijedu visoki dužnosnik UNICEF-a.

Više od dva milijuna iračke djece ne pohađa školu, do tri milijuna je moralo prekinuti školovanje zbog rata, a u prosjeku je uslijed ratnih djelovanja jedna od pet škola oštećena, uništena ili se koristi u neke druge svrhe. Škole koje su još uvijek u upotrebi često su pretrpane đacima, a nastava se odvija u smjenama. “Postoji rizik da zbog nemogućnosti školovanja te nedostatka zdravstvene skrbi i zaštite izgubimo jednu cijelu generaciju”, upozorio je Peter Hawkins, predstavnik UNICEF-a u Iraku. “Stanje škola, klinika, ali i vodnih resursa sve se više pogoršava, što djeci jako otežava život. Primjećujemo prve znakove kržljavosti kod djece. Prehrana postaje problem”, pojasnio je Hawkins.

Gotovo 14.000 učitelja je pobjeglo iz sjevernog Iraka, gdje velika područja drže borci sunitske džihadističke skupine Islamske države (IS). Pristup Iračanima koji žive u područjima koje je IS proglasio “kalifatom” biti će također jedan od glavnih prioriteta u 2016. UNICEF je 2015. u područjima pod kontrolom IS-a uspio cijepiti protiv ospica i dječje paralize oko 600.000 djece, no humanitarne organizacije i dalje imaju ograničeni pristup toj djeci.

You may also like

0 comments