Zbog nastavljenog rasta američkih zaliha cijene nafte kliznule prema 55 dolara

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 55 dolara nakon što su novi podaci iz SAD-a pokazali daljnji rast zaliha, podgrijavajući zabrinutost među trgovcima unatoč discipliniranom smanjenju opskrbe koje provode ostali vodeći proizvođači.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 52,57 dolara.

U fokusu je tržišta danas podatak Američkog instituta za naftu (API) o rastu američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu za čak 11,6 milijuna barela. API-jevo izvješće objavljeno je u utorak i tržišta će danas čekati službenu potvrdu takvog trenda u službenim podacima vlade u Washingtonu.

“Izvješće API-ja dalo je još jedan dokaz da tržište sigurno nije u deficitu. Opskrba je obilna“, konstatira Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

“Svi čekaju izvješće američke vlade”, dodaje Jeffrey Halley iz singapurske Oande. “Veliki skok testirat će razinu tehničke potpore”, napominje.

Američke zalihe rastu unatoč smanjenju proizvodnje koje su od 1. siječnja pokrenule članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i pojedini neovisni proizvođači, uključujući Rusiju. Objavljeni podaci upućuju na zaključak da većina zemalja poštuje dogovoreno smanjenje.

Ukupno je opskrba dosada smanjena više od 1,5 milijuna barela dnevno, izjavio je jučer saudijski ministar energetike Khalid al-Falih, uz odnosu na zacrtanih 1,8 milijuna barela rezova. Također je dodao da su rezultati nadmašili pesimistična očekivanja tržišta.

U Washingtonu su pak u najnovijem mjesečnom izvješću povisili procjenu rasta proizvodnje sirove nafte u ovoj godini na 330.000 barela dnevno, čime bi ukupno dosegnula 9,21 milijun barel dnevno. Dosada su rast procjenjivali na 100.000 barela dnevno.

Na tržištu se također špekulira da će dodatni pritisak na cijene nafte generirati vjerojatno podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u u idućem tjednu, a uteg je i snažni dolar, koji slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 53,54 dolara, što znači da je porasla 41 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Agencije)

You may also like