Zbog nastavka pada cijene nafte BP otpušta pet posto djelatnika

Britanska naftna i plinska kompanija British Petroleum (BP) najavila je u utorak da će otpustiti pet posto radnika u zemljama širom svijeta zbog nastavljenog pada cijena nafte.

U sklopu programa restrukturiranja vrijednog 3,5 milijardi dolara BP će otpustiti četiri tisuće radnika u segmentu istraživanja i proizvodnje. Do kraja godine trebali bi na platnom popisu u tom dijelu poslovanja imati 20 tisuća radnika. Ukupno je britanski div na kraju 2015. imao oko 80.000 zaposlenih. “Želimo pojednostaviti (našu) strukturu i smanjiti troškove, ne ugrožavajući pritom sigurnost. Očekujemo da će na globalnoj razini broj zaposlenih u segmentu istraživanja i proizvodnje do kraja godine pasti ispod 20 tisuća”, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Po njegovim će riječima kompanija u Sjevernom moru u iduće dvije godine otpustiti 600 radnika, s tim da će vjerojatno većina njih otići do kraja ove godine. Naftne kompanije, uključujući Royal Dutch Shell i Chevron, već su otpustile desetke tisuća radnika u zemljama širom svijeta kako bi se mogle nositi s padom cijena nafte za oko 75 posto od lipnja 2014. i posljedičnim padom zarade. BP mora platiti i 20 milijardi dolara kazne zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine i u listopadu su najavili treći krug rezanja rashoda. Tako do kraja 2017. planiraju ograničiti kapitalnu potrošnju na 17 do 19 milijardi dolara godišnje.

Proteklih su godina već prodali imovinu vrijednu više od 50 milijardi dolara kako bi pokrili troškove izlijevanja nafte a ove godine namjeravaju nastaviti s prodajama u vrijednosti tri do pet milijardi dolara. Procjenjuje se da je dobit velikih naftnih kompanija u segmentu istraživanja i proizvodnje pala u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju u prosjeku za 84 posto, te za 48 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, navode analitičari iz tvrtke Macquarie. BP će objaviti poslovne rezultate za četvrto tromjesečje i cijelu 2015. godinu početkom idućeg mjeseca.

You may also like

0 comments