Zbog najavljenih razgovora o proizvodnji porasla cijena nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 46 dolara, poduprte procjenama trgovaca da bi zemlje-izvoznici u rujnu mogle obuzdati proizvodnju radi stabilizacije tržišta, pritisnutog prekomjernom opskrbom.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva bila nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,05 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,99 dolara. Znatnijih promjena u cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje danas nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 43,61 dolar. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,78 dolara.

Tržišta je jučer poslijepodne poduprla izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da će proizvođači sljedećeg mjeseca na sastanku u Alžiru raspravljati o mogućim mjerama za stabilizaciju cijena nafte. “Jučer je tržište poskočilo, reagirajući na izjavu saudijskog ministra. Danas se situacija dodatno analizira, pri čemu izjava ministra vjerojatno nije dovoljna da osigura održivi rast cijena”, komentira Olivier Jakob iz švicarske konzultantske kuće Petromatrix.

Dodatnu je potporu tržište crpilo i iz jučer objavljene prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se ponuda i potražnja uravnotežiti prema kraju godine.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 40,62 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like