Zbog nade za smanjenjem proizvodnje dobro razdoblje za cijenu nafte

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su prošloga tjedna više od 4 posto, ojačavši drugi tjedan zaredom, zahvaljujući nadi ulagača da bi najveći svjetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak iznosila 34,74 dolara, što je oko 8 posto više nego tjedan dana prije. Na američkom je tržištu, pak, cijena barela u petak dosegnula 33,62 dolara, porastavši na tjednoj razini 4,4 posto. Uspon cijena ‘crnog zlata’ zahvaljuje se pozivima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) drugim najvećim svjetskim proizvođačima da poduzmu zajedničke napore kako bi se postigao dogovor o smanjenju proizvodnje i tako pružila podrška cijenama i smanjio višak u ponudi.

Rusija je poručila da bi mogla surađivati s OPEC-om u tom smjeru, nakon što je posljednjih 15 godina odbijala to učiniti. Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova u petak je priopćeno da će ministar Sergej Lavrov, koji inače nikada ne daje izjave o naftnoj politici, posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate i Oman kako bi razgovarao o stanju na naftnim tržištima. Venezuela je, pak, poslala svog ministra za naftu na turneju po članicama OPEC-a, kao i zemljama koje nisu članice te organizacije, uključujući Rusiju.

Međutim, nisu svi analitičari uvjereni da će ti napori donijeti rezultate. “Tržište je nagradilo poruke o mogućnosti dogovora, premda mislim da je to smiješno”, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Capital LLC. Ističe kako su Irak i Iran odlučni povećati proizvodnju, pa je malo vjerojatno da će ići zajedno sa Saudijskom Arabijom u smjeru smanjenja proizvodnje OPEC-a. “Uspon cijena nafte temelji se, nažalost, na pogrešnim nadama”, kaže John Kilduff.

Drugi analitičari, pak, kažu da su cijene nafte dosegnule dno i da bi do kraja godine mogle dosegnuti 45 dolara po barelu jer je smanjena proizvodnja zemalja koje nisu članice OPEC-a i jer bi se potražnja mogla poboljšati. “Kako su mnoge naftne kompanije najavile smanjenje investicija, a OPEC razmišlja o smanjenju proizvodnje, cijene su nafte možda dosegnule dno. Sada se postavlja pitanje koliko mogu porasti. Mislim da bi uskoro mogle testirati razinu od 40 dolara po barelu”. Kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group.

Nakon rasta u protekla dva tjedna, cijene nafte odmaknule su se od najnižih razina u 12 godina i ublažile gubitke od početka godine. U cijelom siječnju cijena barela na londonskom tržištu pala je 6,8, a na američkom više od 9 posto. U posljednjih 18 mjeseci, otkako je počeo trend pada, cijene nafte potonule su s više od 100 na otprilike 30 dolara po barelu, što je posljedica velike proizvodnje, a slabosti potražnje zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

You may also like

0 comments