Zbog nade u oporavak gospodarstva rastu cijene nafte

Analiza tjedna
Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se nakon napretka u razvoju cjepiva protiv koronavirusa trgovci nadaju jačanju potražnje za ‘crnim zlatom’, no daljnje širenje tog virusa ograničilo je rast cijena.e

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla na 44,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 42,42 dolara.

Rast cijena ponajviše se zahvaljuje pozitivnim vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa od strane američkih kompanija Pfizera i Moderne. Trgovci se nadaju da će se s učinkovitim cjepivom situacija u globalnom gospodarstvu uskoro normalizirati, usprkos činjenici kako je potrebno vrijeme za implementaciju cjepiva, što bi pozitivno utjecalo na potražnju za naftom.

Zadržavanje razine proizvodnje, tj odgoda povećanja proizvodnje od strane OPEC-a, pružila je podršku cijenama, također. OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno, a od početka iduće godine trebao bi je, prema ranijem dogovoru, povećati za dva milijuna barela dnevno. Skupina će se sastati 30. studenoga i 1. prosinca kako bi razmotrila odgodu tog povećanja barem do kraja prvog tromjesečja 2021. Pretpostavlja se kako će kartel zadržati aktualni obujam rezova u proizvodnji.

Podršku cijenama nafte pružile su i vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u američkom Kongresu uskoro mogli nastaviti pregovore o novom paketu poticajnih mjera, koje bi trebale potaknuti daljnji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

S druge strane, rast cijena je ograničen zbog nastavka rekordno brzog rasta broja novozaraženih koronavirusom u mnogim saveznim državama SAD-a i Europi. Zbog toga mnoge države zaoštravaju restriktivne mjere, što će usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava. U petak je, pak, podršku cijenama pružilo izvješće kompanije Baker Hughes da je prošloga tjedna u SAD-u broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja smanjen prvi put u posljednjih 10 tjedana, i to za dva, na ukupno 310 postrojenja.

U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom. Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetsko gospodarstvo, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

You may also like

0 comments