Zbog nade u brži oporavak porasle svjetske burze

Novi poticaji
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i naznakama da bi se najveća svjetska gospodarstva mogla brzo oporaviti od koronakrize.

Najveći poticaj najvećoj svjetskoj burzi dalo je u petak iznenađujuće dobro izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje je potaknulo nadu da bi se američko gospodarstvo moglo oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Snažan rast cijena dionica uslijedio je nakon što je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 posto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za 8 milijuna, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 posto. „Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se gospodarstvo oporavlja. Ovo je snažan signal da je utjecaj koronavirusa na gospodarstvo privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u travnju bez posla ostalo 20,7 milijuna Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovicom svibnja mnoge savezne države počele postupno popuštati restriktivne mjere i ponovno pokretati gospodarske aktivnosti.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se i u kineskom, ali i u drugim azijskim gospodarstvima aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize.

Ford pokreće ponovno proizvodnju u europskim tvornicamaIzvor: Promo fotografije / Autor: Ford Europe
Zahvaljujući nadi u brzi oporavak gospodarstva, kao i golemim fiskalnim te monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 5,7, a Dow Jones 8,3 posto. Nasdaq indeks kreće se, pak, malo ispod najviše razine u povijesti. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 6,7 posto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,9 posto, na 12.847 bodova, a pariški CAC 10,7 posto, na 5.197 bodova.

Europske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Europske središnje banke (ECB) o povećanju iznosa programa za kupnju imovine za 600 milijardi eura, na ukupno 1.350 milijardi eura. Kupnjom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u financijskom sustavu kako bi se podržao oporavak gospodarstva.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su neočekivano dobri podaci o zapošljavanju u SAD-u podržali nadu ulagača da će se najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira, nakon tri tjedna pada. A cijene su nafte blago pale, nakon snažnog rasta prošloga tjedna i nakon što su u subotu OPEC i njegovi partneri odlučili da će do kraja srpnja zadržati ranije dogovorene rezove proizvodnje. b Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,5 posto, na 39,33 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 42,20 dolara.

You may also like

0 comments