Zbog meksičkog zida veliki rast nezaposlenosti?

Trend pada nezaposlenosti koji u SAD-u neprekidno traje već devetu godinu mogao bi biti zaustavljen ovoga mjeseca zbog djelomične blokade rada državnih institucija.
Kako piše Reuters, tamošnji ekonomisti upozoravaju ako se blokada ne razriješi do ovoga petka, broj nezaposlenih mogao bi skočiti i do pola milijuna ljudi, a stopa nezaposlenosti porast će iznad četiri posto.

Zbog sukoba predsjednika Donalda Trumpa s Kongresom od kojeg zahtijeva gotovo šest milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, približno 800.000 državnih službenika nije prošloga petka primilo plaću. Naime, od 22. prosinca 380.000 službenika je na neplaćenom dopustu, dok ostali rade, ali bez plaće. Isplate primanja traju od 6. do 19. siječnja, pa ako do tog datuma ne prime plaću, službenici na neplaćenom dopustu ući će u u mjesečnu statistiku ministarstva rada kao nezaposleni.

“Ako vladine institucije ostanu blokirane poslije 19. siječnja, imat ćemo vrlo vjerojatno velik pad broja radnih mjesta, za nekih 500.000 do 600.000”, ocjenjuje Omair Sharif, stariji ekonomski analitičar u njujorškoj podružnici francuske banke Société Générale. Time bi završio trend rasta zaposlenosti koji u Americi traje neprekidnih 99 mjeseci, odnosno od rujna 2010. godine. Sharif dodaje kako analiza broja novootvorenih radnih mjesta u privatnom sektoru može ublažiti ovu distorziju, ali će ipak ukupni podatak stvoriti određenu nesigurnost.

“Ti radnici sudjeluju s 0,2 posto u ukupnom broju zaposlenih, pa povećanje nezaposlenosti povezano s blokadom može dovesti do povećanja stope nezaposlenosti u siječnju za 0,2 posto”, kaže Daniel Silver, ekonomist u banci JP Morgan.

Podsjetimo, američka je ekonomija u prosincu otvorila 312.000 novih radnih mjesta, najviše u 10 mjeseci, a stopa nezaposlenosti iznosi 3,9 posto. Iako bi efekti sada već rekordno duge blokade koja je jučer ušla u 23. dan na nezaposlenost trebali imati privremeni karaker, negativni efekt na gospodarstvo nešto je trajniji.

U JP Morganu procjenjuju da blokada svakoga tjedna otkida između 0,1 i 0,2 posto od kvartalnog rasta BDP-a. Prema podacima agencija za nekretnine, ti zaposlenici imaju oko 438 milijuna dolara mjesečnih obveza za najamnine ili otplatu hipoteka.

You may also like