Zbog krize u Venezueli cijene nafte na najvišoj razini ove godine

Cijene nafte dosegnule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, pod utjecajem zabrinutosti oko smanjivanja proizvodnje članica naftnog kartela OPEC-a i američkih sankcija Venezueli.
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,41 dolar, a tijekom jutarnjeg trgovanja dosegnula je i najvišu razinu od 7. prosinca od 63,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se oko podneva trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 55,59 dolara, a tijekom jutra cijena barela dosegnula je i najvišu razinu u 2019. godini od 55,79 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici započela je u siječnju novi krug rezova proizvodnje, a ponudu dodatno smanjuju i američke sankcije Venezueli. “Uvedene su sankcije Venezueli, povrh već smanjene ponude iz Saudijske Arabije. Na tržištima sirove nafte nema više nikakvih tragova prezasićenosti”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Zabrinutost zbog mogućeg usporavanja potražnje u ovoj godini uslijed slabije perspektive gospodarskog rasta i razvoja pod pritiskom trgovinskog spora između SAD-a i Kine donekle je ograničio rast cijena. Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se u idućim tjednima susresti sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom kako bi pokušali riješiti taj spor, a postoje nade da će se dvije strane uspjeti dogovoriti.

You may also like

0 comments