Zbog korone i izbora u SAD-u pala cijena nafte

Neizvjesnost
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 37 dolara jer se trgovci pribojavaju da će sve strože protupandemijske mjere u Europi utjecati na potražnju a muči ih i neizvjesnost pred predsjedničke izbore u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 37,18 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 34,86 dolara.

Europske zemlje ponovo uvode mjere zatvaranja kako bi zakočile širenje covida 19 koje je u proteklih mjesec dana ubrzalo. Globalni trgovci naftom očekuju daljnje uništavanje potražnje, iako se prilično razlikuju u procjenama. Vitol tako očekuje zimsku potražnju od 96 milijuna barela dnevno, dok Trafigura predviđa da će pasti na 92 milijuna barela dnevno ili ispod te razine.

Pozornost čitave svjetske javnosti trenutno zaokuplja tijesna utrka dvojice kandidata na američkim predsjedničkim izborima, koji će biti održani u utorak, a neizvjesnost muči investitore. Američki predsjednički izbori potisnut će zabrinutost za odnos ponude i potražnje u drugi plan i trgovci će ponajprije pratiti reakciju tržišta rizika na njihov ishod, napisao je u bilješci klijentima Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Prethodnih tjedana ulagače je brinula i veća ponuda zbog naglog skoka proizvodnje nafte u Libiji, na oko 800.000 barela dnevno. U usporedbi s prethodnih nekoliko dana porasla je više od 100 tisuća barela dnevno, izjavio je u subotu jedan libijski izvor.

Odvojeno istraživanje Reutersa pokazalo je da je u listopadu porasla i proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u cjelini, četvrti mjesec zaredom.OPEC i njegovi partneri, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju proizvodnju za oko 7,7 milijuna barela dnevno kako bi poduprli cijene. Krajem ovog i početkom idućeg mjeseca razgovarat će o proizvodnoj politici i analitičari očekuju da će odgoditi planirano povećanje proizvodnje.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 36,50 dolara, što znači da je pala 62 centa u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments