Zbog korona virusa oboljele i burze

Stanje na tržištima
Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer je ulagače zabrinuo prvi slučaj koronavirusa u SAD-u, a pokolebalo ih je smanjenje procjena rasta svjetskog gospodarstva od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

Sva tri indeksa skliznula su s rekordnih razina nakon vijesti da je jednoj osobi u Seattleu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnosticiran koronavirus. I ostale svjetske burze bile su jučer pod pritiskom zbog širenja tog virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo devetoro ljudi, dok ih je više od 440 zaraženo.

Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a sve je više slučajeva i izvan Kine. Ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju. Zbog toga je jučer najviše pao indeks zrakoplovnog sektora, u prosjeku 2,8 posto, a pod pritiskom su se našle i američke hotelske kuće koje imaju hotele u Kini.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj i idućoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju. U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati. Od 46 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 71,7 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku manje nego u istom razdoblju godinu dana prije. Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao prema košarici valuta.  Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku. Cijene su nafte, pak, pale za 20-ak centi, pa se jutros cijena barela na američkom tržištu kreće oko 58,40 dolara, a na londonskom tržištu oko 64,60 dolara.

You may also like

0 comments