Zbog klimatskih promjena turisti će se seliti sa Jadrana na Baltik

Klimatske promjene ozbiljno prijete turističkoj industriji u mediteranskim zemljama poput Španjolske i Italije, upozorava se u europskom izvješću o utjecaju klime na turizam. U studiji “Vrijeme je ključno: prilagodba turizma klimatskim promjenama u Europu” navodi se da bi zbog promjene klime sunčani jug Europe mogao postati manje zanimljiv turistima, piše britanski list The Independent.

Toplija i suša ljeta u južnim zemljama kao što je Španjolska mogla bi dovesti do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa. Porast temperature te bi zemlje mogao učiniti pretoplima da bi se u njima ugodno uživalo na vrhuncu ljeta, stoji u studiji. I dok bi južne zemlje mogle izgubiti, one sjevernije, s umjerenijim ljetima, zabilježile bi porast turističkog prihoda. Najveći gubitnici bili bi Španjolska i Bugarska, a turistički boom doživjele bi baltičke zemlje Latvija i Estonija te Slovenija i Slovačka.

To ipak ne znači da bi turisti trebali otkazivati ljetne aranžmane za Španjolsku, jer se predviđanja iz studije odnose na 2100. Iako je to daleko, stručnjaci savjetuju da se s mejrama počne odmah. Procijenili su da bi južne mediteranske zemlje mogle godišnje gubiti do 0,4 posto svog BDP-a. U slučaju Španjolske, to je gubitak od 5,6 milijardi eura. S druge strane, turistički prihodi na sjeveru bi porasli, no samo oko 0,32 posto BDP-a što znači da bi kontinent ukupno bio na gubitku. Studija koju su proveli Salvador Barrios i Juan Ibanez Rivas također upozorava da bi promjena temperature mogla utjecati i na to kada i koliko često ljudi putuju. Autori kažu da bi turisti mogli rasporediti odmor ravnomjernije, tijekom cijele godine i uzimati kraće odmore kako bi primjerice iskoristili dobro vrijeme u drugim godišnjim dobima, piše list.

You may also like