Zbog izmjena schengenskog zakona duža čekkanja na granicama

Zbog izmjena schengenskog zakonika kojima se pooštrava kontrola europskih granica u petak ujutro se nešto duže čeka na ulazak u Sloveniju iz Hrvatske.

Slovenija je na graničnim prijelazima s Hrvatskom dužna skenirati putne dokumente državljana EU-a i trećih država radi provjere u bazi podataka Schengenskog informacijskog sistema (SIS). Cilj strožeg nadzora je sprječavanje nezakonitih aktivnosti i terorizma.

Vrijeme čekanja na ulazak u Sloveniju za autobuse bilo je dva sata, a za ulazak u Hrvatsku 2 sata i 15 minuta. Osobni automobili čekali su na izlasku iz Slovenije sat i 15 minuta, dok se na ulazak u Sloveniju nije čekalo, objavila je slovenska policija.

Promet na graničnim prijelazima uobičajen je za kraj tjedna, a broj ulaznih i izlaznih traka te broj osoblja prilagođavat će se uvjetima u prometu, kažu u slovenskoj graničnoj policiji.

Veći promet i duže čekanje očekuju idućeg četvrtka i petka, s dolaskom uskrsnih praznika, kad je tranzitni i međunarodni promet velik.

Prošle je godine po podacima slovenske policije za Veliki petak na Obrežju/Bregani granicu prešlo gotovo 70.000 putnika i 20.000 vozila, a godišnje taj prijelaz u oba smjera koristi više od 14 milijuna putnika.

Slovenska policija i prometni servisi savjetovali su prethodnih dana da bi trebalo pratiti stanje na graničnim prijelazima i vrijeme čekanja te u slučaju gužvi birati manje optrerećene prijelaze, međudržavne i malogranične, kao i alternativne cestovne pravce.

Posebno se to odnosi na najopterećenije prijelaze poput prijelaza Bregana/Obrežje, Macelj/Gruškovje i te veće granične prijelaze u Istri.

Premijer Andrej Planković poručio je u četvrtak putnicima koji ovih dana putuju u inozemstvo ili dolaze u Hrvatsku da budu strpljivi i imaju razumijevanja za novi sustav kontrole na granici koji je usmjeren na sigurnost.

You may also like