Zbog drugog vala veliki oprez na svjetskim burzama

Posebice u Europi
Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer su splasnule nade u nove poticajne mjere u SAD-u prije predsjedničkih izbora i jer ulagače zabrinjava drugi val širenja koronavirusa, posebice u Europi.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 28.606 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 3.483 boda, a Nasdaq indeks 0,8 posto, na 11.671 bod. Ti su indeksi na početku prošloga tjedna snažno porasli jer su se ulagači nadali dogovoru Kongresa i Bijele kuće o dodatnim poticajnim fiskalnim mjerama.

Međutim, ta je nada splasnula, pa su idućih dana splasnuli i dobici indeksa, jer je sve izvjesnije da nove pomoći američkom gospodarstvu u borbi protiv koronakrize neće biti prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Doduše, predsjednik Donald Trump poručio je da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara.

No, čini se da tome nisu skloni republikanski zastupnici u Senatu, ali i da će demokrati u Zastupničkom domu inzistirati na svom prijedlog vrijednom 2.200 milijardi dolara. A poticaji su potrebni jer niz posljednjih podataka pokazuje da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu.

Tako je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima tjedan dana prije skočio za 898 tisuća, najviše u posljednja dva mjeseca i više nego što se očekivalo. Loše na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja oboljelih od koronavirusa u svijetu, posebice u Europi.

Mnoge europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize. Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi, očekuje se, mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

Premda se smatra da bi Biden mogao povećati poreze na dobit kompanija i kapitalne dobitke, analitičari ukazuju na moguće dobre strane ako Biden zasjedne u Bijelu kuću. Među ostalim, očekuju manje trgovinskih tenzija u svijetu, ali i veći paket fiskalnih mjera za pomoć gospodarstvu.

„To ukazuje na oportunizam, s obzirom da se na tržištima prije samo nekoliko mjeseci pričalo da će dionice oštro pasti ako Trump ne pobijedi, a sada se smatra da bi Bidenova pobjeda bila dobra za dionice. Sve to zapravo pokazuje da je nakon golemih monetarnih poticaja središnjih banaka u svijetu tržište preplavljeno novcem, pa cijene dionica rastu”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, a od 49 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 86 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo.

Zbog toga su smanjene procjene pada zarada. Sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali pad od oko 21 posto.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer je ponovno oživjela nada u poticajne mjere u SAD-u prije predsjedničkih izbora, ali i cjepivo protiv koronavirusa do kraja godine. Azijske ulagače ohrabrila je poruka američke kompanije Pfizer u petak da bi do kraja godine moglo biti spremno cjepivo protiv koronavirusa u SAD-u. No, ulagače je ponešto pokolebao sporiji nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju. Jutros je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) u protekla tri mjeseca porastao 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su analitičari u prosjeku očekivali rast od 5,2 posto. S druge strane, podaci za rujan o industrijskoj proizvodnji i potrošnji u maloprodaji nešto su bolji od očekivanja.

Na Zagrebačkoj burzi na početku tjedna očekuje se oprezno trgovanje i tek blage promjene indeksa, dok će investitori pratiti situaciju sa širenjem zaraze koronavirusom.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, blago pale jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa dovesti do novih restriktivnih mjera, što bi narušilo oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,30 posto, na 42,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,40 posto, na 40,72 dolara.

You may also like

0 comments