Zbog Donbasa plinski sukob?

Moskva – Budućnost isporuke Gazpromova plina u Donbas mogle bi izazvati sukob Rusije i Ukrajine. Stručnjaci za Ruski vjesnik razmatraju tu mogućnost kao i mogućnosti uvođenja sankcija SAD-a Gazpromu.
Gazprom je započeo 19. veljače s izravnim isporukama u samoproglašenu Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku. Kompanija je predložila “humanitarnu pomoć na komercijalnoj osnovi” nakon izjave Naftogaza o katastrofi s ukrajinskim plinovodom. Ipak, sva oštećenja su uklonjena odmah nakon što je Gazprom potvrdio početak isporuka. Nastala situacija prijeti mogućom obnovom plinskog sukoba između Rusije i Ukrajine. Osim toga, SAD bi mogao uvesti sankcije protiv Gazproma: Julija Galueva, voditeljica pravnog odjela Nacionalne pravne službe, nije isključila takvu vjerojatnost u komentaru za novine Kommersant.Plin, koji se isporučuje u Donbas, već je postao povod za obnovu konfliktne situacije. Naravno, to se ne može nazivati humanitarnom pomoći. Gazprom je našao način da uključi isporuke u ugovor, dakle, sigurno se ne može reći da je pomoć humanitarna. Problem je u tome da je u ugovoru već propisano mjesto primanja plina, koje se nesumnjivo ne nalazi u Donbasu. Na to se i Kijev prije svega poziva: plin se isporučuje na teritorij Ukrajine, ali ne tamo kamo je potrebno. Situacija nije uopće jednostavna. Rješenje konflikta moglo bi biti obnova isporuka prema zapadu, koje je jučer obustavljena. Kijev, Naftogaz dali su predujam za isporučeni plin. Gazprom će sad računati taj predujam na račun isporuka u Donbas.

Čime bi SAD mogao motivirati uvođenje sankcija Gazpromu? Kompanija jednostavno pomaže stanovnicima Ukrajine. Ne mislim da bi to mogao biti razlog da je se uvede na “crnu listu”, to nije logično. SAD može, ako želi, uvesti sankcije u bilo kojem slučaju. Nije važno hoće li Gazprom isporučivati plin ili neće.

Pretenzije Kijeva nemoguće je nazvati utemeljenima, budući da Gazprom nije zapravo kršio sporazume iz Minska. Kompanija je jednostavno dodala dvije stanice, kojih prije nije bilo – Prohorovku i Platovo. A isključenje plina ukrajinskoj strani, a da za to ne postoji službeni razlog, zapravo je ozbiljno kršenje: u skladu s Minskom-2, Ukrajina se obvezala da će doprinijeti društveno-ekonomskoj integraciji regije. Ukrtransgaz govorio je o eksplozijama na plinovodu. Ipak, isporuke plina jučer su obnovljene, dakle, nije bilo nikakve katastrofe.

Naftogaz na ono što se dogodilo gleda kao na katastrofu, što čini jačima Gazpromove pozicije. Gazprom je ovdje mirotvorac, spasitelj situacije. Ukrtransgaz ne može službeno priznati da je isključio isporuke plina jer je želio izvršiti pritisak na Debaljcevo, dakle, ne može ni niskim sredstvima spriječiti odluku Gazproma. Osim toga, kompanija ostvaruje isporuke energetskih izvora kao humanitarnu pomoć – takvi slučajevi već su postojali tijekom mirnodopske prakse. U danom slučaju humanitarna pomoć se sastoji upravo u preusmjeravanju isporuka, ali u sklopu izvršavanja ugovora s Naftagazom.

To je ozbiljna slijepa ulica za ukrajinske vlasti. Nakon manevara Gazproma Kijev će najvjerojatnije pokušati maksimalno nivelirati sukob. Prema posljednjim podacima, Ukrajina je obnovila isporuke “plavog goriva” u Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, bez obzira na to što za to nije bilo nikakvih psiholoških temelja. Pa i sudeći po svemu neće biti ponovnih isključenja plina. Ukrajina nije zainteresirana za to da se “plavo gorivo” izravno isporučuje iz Moskve u samoproglašene republike, a pritom da Naftogaz plaća predujam za to. To će dovesti do dugih pregovora.

Uvođenje sankcija Gazpromu od strane SAD-a nije aktualno, jer kompanija ne postoji na američkom tržištu. SAD može samo izvršiti utjecaj na Europu, no teško da će EU uvoditi sankcije Gazpromu: još prije tjedan dana odustali su od te ideje u Bruxellesu.

You may also like