Zbog Britanije i američkih zaliha pala cijena nafte na 48 dolara za barel

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 48 dolara, pritisnute nesklonošću ulagača prema riziku uoči britanskog referenduma o članstvu Europskoj uniji a dodatni pritisak stvara i neočekivano slabašan pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 64 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 62 centa nižoj cijeni, od 47,39 dolara.

Tjedan dana uoči britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji tržišta hipnotizirano prate istraživanja javnog mnijenja u kojima sve češće vode pristaše izlaska iz Unije. “Na tržištu dominira nesklonost riziku uoči idućeg tjedna i britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji pa prije tog događaja svjedočimo pojačanim dobitonosnim prodajama”, tumači Hans van Cleef iz nizozemskog ABN Amroa.

Dodatni pritisak na naftna tržišta generiralo je izvješće američke vlade o zalihama, koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za samo 933 tisuće barela. Analitičari obuhvaćeni Reutersovim istraživanjem očekivali su pad za 2,3 milijuna barela. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 45,36 dolara, što znači da je pala 28 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like