Zbog Brexita se smanjuju europske narudžbe iz Britanije

Većina europskih tvrtki planira smanjivati narudžbe britanskim dobavljačima zbog sporog napretka razgovora o Brexitu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni rezultati ankete među menadžerima.
Šezdeset tri posto nebritanskih europskih tvrtki očekuje da će preseliti dio opskrbnog lanca izvan Velike Britanije, u odnosu na 44 posto koliko je njihov udio iznosio u svibnju, objavio je Certificirani institut za nabavu i opskrbu (CIPS).

Samo 17 mjeseci dijeli Britaniju od izlaska iz Europske unije, a izostanak jasnog napretka u pregovorima povećava bojazan rukovoditelja da će izlazak iz Europske unije biti nepripremljen i da neće uključivati tranzicijsku fazu.

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak ukazuje na mogućnost poremećaja u poslovanju britanskih proizvođača s klijentima u EU.

U nedjelju je Udruženje britanske industrije izvijestilo da će do ožujka gotovo dvije trećine britanskih tvrtki provesti u djelo krizne planove za Brexit ako Britanija i ostatak EU-a do tada ne postignu sporazum o tranziciji.

U prošlom su tjednu Britanija i EU priopćile da su spremne ubrzati razgovore, ali u CIPS-u smatraju da je već prekasno za brojne kompanije kojima će europski kupci vjerojatno otkazati suradnju.

“Britanske tvrtke jednostavno ne mogu stavljati svoje dobavljače i kupce na čekanje dok se pregovarači usaglašavaju”, naglasio je Gerry Walsh, izvršni direktor CIPS-a.

“Nedostatak jasnoće na obje strane već oblikuje britansko gospodarstvo budućnosti i ne ulijeva povjerenje kompanijama”, dodao je.

U prošlom je mjesecu britanski ministar financija Philip Hammond izjavio da bi tranzicijski sporazum trebao biti sklopljen do početka 2018. godine.

U CIPS-u su utvrdili da petina britanskih poduzeća ima teškoća s dobivanjem poslova koji se protežu nakon ožujka 2019., kada će Britanija napustiti EU.

Rezultati istraživanja nadovezuju se na naznake da je poniranje funte nakon prošlogodišnje referendumske odluke o Brexitu donijelo više štete nego koristi britanskom gospodarstvu. Gotovo dvije trećine tvrtki smatra da su im fluktuacije povećale troškove upravljanja opskrbnim lancima.

Ministar financija tako je u pripremama proračuna za iduću godinu, koji će biti objavljen 22. studenog, izložen pritiscima da pomogne britanskim tvrtkama.

Udruga proizvođača EEF pozvala ga je da poduzme mjere kako bi potaknuo neujednačena ulaganja.

“Ministar financija mora otkloniti akutnu tjeskobu kompanija u vezi Brexita proračunom kojim će uvjeriti kompanije da će vlada sročiti sveobuhvatnu i ambicioznu industrijsku strategiju”, izjavio je izvršni direktor EEF-a Terry Scuoler.

Iz EEF-a su Hammondu savjetovali da poveća porezne olakšice kompanijama za istraživanje i razvoj.

CIPS-ova anketa obuhvatila je 1.118 menadžera opskrbnih lanaca a provedena je između 4. rujna i 5. listopada. U istraživanju je sudjelovalo 106 tvrtki sa sjedištem u EU koje imaju opskrbne lance u Britaniji.

You may also like