Zbog Bidenove pobjede kapital bi mogao pobjeći u Europu

Analiza
Analitičari smatraju kako Bidenova pobjeda može označiti preokret u američkim odnosima s Europskom unijom, a to bi se moglo pozitivno odraziti na europske izvoznike.

Dionice europskih kompanija te onih iz rastućih država trebale bi biti prvi izbor investitora u slučaju pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima 3. studenog. Kako stoji u Reutersovoj analizi, investitori u slučaju smjene u Bijeloj kući očekuju rast američkog gospodarstva temeljen na fiskalnim poticajima uz povećenje poreznog opterećenja kompanija. U tom slučaju izvjesno je da će dio kapitala napustiti američko dioničko tržište. Posebice ako cjepivo protiv koronavirusa postane dostupno početkom sljedeće godine.

Financijski analitičari gotovo jednoglasno očekuju slabljenje dolara ako Biden osvoji predsjednički mandat, ponajprije zbog njegove predvidljivije trgovinske i vanjske politike koja će smanjiti nesigurnost. A pošto ima status „sigurne luke“, dolar u uvjetima nesigurnosti jača. To bi trebalo donijeti veliki pozitivni zamah rastućim tržištima. Valentijn van Nieuwenhuijzen, investicijski direktor u društvu za upravljanje imovinom NN IP, odnose između SAD-a i Kine smatra ključnima za burze. „Biden neće dodatno povećati tenzije, ali se neće ni agresivno povući.

Očekujem da će se odnosi stabilizirati prije nego eskalirati, a to će biti korisno za tržište i dat će nešto dodatnog prostora ostatku svijeta“, kaže van Nieuwenhuijzen. Dobar dio investitora sada favorizira europske cikličke dionice, odnosno dionice kompanija koje dobro posluju kada gospodarstvo raste.

U pravilu se radi o naftnim kompanijama, proizvođačima automobila i bankama čije dionice već poslovično nadmašuju dionice rastućih kompanija u uvjetima rasta obvezničkih prinosa. Valentijn van Nieuwenhuijzen dodaje kako Bidenova pobjeda može označiti preokret u američkim odnosima s Europom na geopolitičkoj i sigurnosnoj razini. Takav ishod mogao bi se pozitivno odraziti na europske izvoznike, kao i njemačke proizvođače automobila, dodaje taj analitičar.

Primjerice, MSCI indeks dionica europskih proizvođača automobila, manje osjetljiv na američke carine u slučaju Bidenove pobjede, od lipnja je nadmašio šire europsko tržište za dva puta. Iako predizborne ankete daju prednost Bidenu, dio investitora naglašava kako ipak treba pričekati konačne rezultate izbora. Jonathan Bell, investicijski direktor u Stanhope Capitalu, povećava izloženost azijskom tržištu.

On smatra da bi Bidenova pobjeda bila pozitivna za to tržište, ali su burze na tom kontinentu dovoljno otporne da izdrže i iznenađujuću Trumpovu pobjedu. „Ako Trump pobijedi, vjerojatno ćete zaraditi više novca u SAD-u, ali će Azija i dalje imati koristi“, smatra Bell.

Među rastućim tržištima Bidenova pobjeda ne bi bila dobra vijest za ruske dionice zbog mogućeg pada cijena nafte ako novi predsjednik realizira svoju „zelenu agendu“ i dopusti Iranu obnovu izvoza nafte. Nije isključeno ni da će nova administracija u Bijeloj kući zauzeti oštriji politički stav spram Kremlja. „Trenutno je više nego dovoljno razloga zašto bi se Rusija mogla suočiti s novim sankcijama. Biden je više nego voljan kazniti Rusiju“, smatra Yerlan Syzdykov, direktor za rastuća tržišta u Amundiju.

Tržište već neko vrijeme anticipira ovakav scenarij s obzirom da je rast ruskih dionica od početka lipnja sporiji od ostalih rastućih tržišta. U Trumpovu politiku „Amerika prva“ često se upire prstom kada je riječ o dramatičnom padu američkih izravnih ulaganja u inozemstvu.

Američka ulaganja u strane dionice i obveznice također su pala. Podaci eVestmenta pokazuju da su ulagači sa sjedištem u SAD-u u proteklih pet godina povukli 23 milijarde dolara iz europskih dionica, 21 milijardu iz azijsko-pacifičkih, a 20 milijardi s rastućih tržišta, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments