Zbog američkih zaliha porasla cijena nafte

Američki institut za naftu
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, poduprte podacima Američkog instituta za naftu (API) koji su neočekivano pokazali pad zaliha nafte u SAD-u a dodatnu potporu pružile su i ocjene o mogućoj nižoj proizvodnji u SAD-u.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha u SAD-u za 541.000 barela. Analitičari su očekivali da će pokazati njihov rast za 1,6 milijuna barela. Zalihe benzina i derivata su porasle.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana. Oba izvješća kasnila su jedan dan zbog praznika na početku tjedna. Dodatno su cijene nafte danas poduprli signali iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogli sniziti procjene opskrbe.

Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo izjavio je u srijedu da će procjene na kraju ove ili početku iduće godine vjerojatno biti snižene, dodajući da to posebno vrijedi za američku proizvodnju nafte iz škriljaca. Kazao je i da je prerano za procjene hoće li biti potrebno značajnije ograničenje.

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno. U kartelu očekuju skromniji višak u opsrkbi u idućoj godini, potvrđujući da bi potražnja za njihovom naftom trebala pasti dok bi konkurencija trebala povećati proizvodnju.

Pad potražnje mogao bi nagnati kartel i njegove partnere da na sastanku 5. i 6. prosinca produlje sporazum o ograničenju opskrbe. Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 62,48 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments