Home Europska unija Završila politička kriza u Austriji, postignut je dogovor

Završila politička kriza u Austriji, postignut je dogovor

by Agencije

Sporazumom koji su koalicijski partneri u austrijskoj vladi postigli u nedjelju završena je politička kriza u toj zemlji, rekao je vicekancelar Reinhold Mitterlehner (OeVP). Socijaldemokrati kancelara Christiana Kerna (SPOe) i Narodna stranka (OeVP) održali su petodnevne pregovore oko reformskog paketa, pokušavajući očuvati svoje napeto partnerstvo.

Stranke su se dogovorile oko programa svoje buduće suradnje, rekao je Mitterlehner. Koalicijska vlada suočila se s padom potpore, zbog visokih poreza, te birokracije koja je zemlju učinila manje atraktivnom za ulagače. Osim toga, vlada se bori s rastućom nezaposlenošću. Da je vlada pala i da su se morali održati prijevremeni izbori, tada bi krajnje desna Slobodarska stranka imala velike šanse za pobjedu, pokazuju ankete koje joj u ovom trenutku daju oko trideset posto potpore.

Ta euroskeptična antiimigracijska stranka vodi u istraživanjima javnog mišljenja već više od godinu dana. Kern je predstavio plan ranije ovaj mjesec kako bi se suprotstavio rastućem osjećaju u javnosti da se stranke u vladi pokušaju međusobno blokirali a ne surađivati na dobrobit zemlje. Ta serija političkih ciljeva uključuje pitanja vezana uz sigurnost i imigraciju kao i zapošljavanje i obrazovanje.

Cilj joj je unijeti novi polet u koaliciju i zadobiti ponovno glasače koji su posljednjih godina napustili obje stranke. Kern je u utorak upozorio da koalicija nema budućnosti ako se OeVP ne složi s planom. Dogovor će formalno biti dan na usvajanje objema strankama u ponedjeljak.

Related Posts