Završena analiza sustava, na političkoj je odluci Vlade koje će reforme provesti

Zagreb – Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da bi krajem idućega tjedna mogao biti završen ‘draft’ dokumenta o reformama u sklopu Nacionalnog programa reformi, dok je ministar financija Boris Lalovac istaknuo da je završena analiza troškova u sustavima zdravstva, agencija, poreznih rashoda, plaća i subvencija i da sad još predstoji isključivo politička odluka Vlade koje mjere će se poduzeti u sklopu tog plana.
“Upravo idem na sastanak radne skupine za Europski semestar, gdje ćemo utvrditi okvir, dakle ključna područja unutar kojih nastojimo oblikovati set novih mjera i odgovora na one specifične preporuke koje su dane prije nešto manje od godine dana od strane EK”, izjavio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Grčić nakon svečanosti predaje aplikacijskih paketa za vodno-komunalne projekte za područja Nove Gradiške te Vodica, Tribunja i Srime u Hrvatskim vodama.Europska komisija je potkraj veljače drugi put zaključila da u Hrvatskoj postoje prekmjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Na temelju Nacionalnog reformskog programa i drugih obveza u pogledu strukturnih reformi najavljenih do tada, EK će u svibnju donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP).

Postupak makroekonomskih neravnoteža ima preventivnu i korektivnu dimenziju. Do sada još nije pokrenut korektivni postupak ni protiv jedne zemlje a Komisija može nametnuti financijske sankcije do 0,1 posto BDP-a, ali samo za članice eurozone. Razlog za kaznu nisu same neravnoteže već izostanak mjera da se one isprave. “Možda već krajem idućeg tjedna bismo mogli imati jedan ‘draft’ takvog dokumenta, ali iza toga je i vrijeme u kojemu ćemo lagano ‘peglati’ taj prijedlog. Imamo vremena negdje do kraja travnja za pripremu toga, dakle nema panike, uradit ćemo sve na vrijeme”, rekao je Grčić.

I ministar financija Boris Lalovac izjavio je u petak u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog” da bi plan reformi uskoro mogao ugledati svjetlo dana. “Prije desetak dana završena je zadnja analiza u sustavima zdravstva i agencija, a ranije su završene analize poreznih rashoda, sustava plaća i subvencija. Predstoji nam isključivo politička odluka. Analitičari će podastrijeti kakvo je stanje u tih pet sustava i koje su mogućnosti, uštede pri čemu nećeponuditi samo jednu mogućnost. Na Vladi je da te mjere uključi u novi Nacionalni plan reformi, koji moramo prezentirati Bruxellesu do svibnja. Morat ćemo pričekati pet do deset dana da premijer i uži kabinet Vlade odabere koje će to biti mjere, jer se ipak radi o političkim odlukama umanjivanja rashoda”, izjavio je Lalovac.

Istaknuo je pritom da se u situaciji kao što je Hrvatska nalaze i Francuska i Italija, pa će Hrvatska odabrati mjere poput tih zemalja. “Neće biti uzmaka, mjere će se morati provoditi. Vidite kako je ispalo s Grčkom. To više nisu zahtjevi samo EK-a nego svih zemalja koje sjede za istim stolom, jer su i one prošle bolne reforme koje očekuju Hrvatsku, ne samo u 2015. godini”, rekao je Lalovac.

You may also like