Zavod za statistiku Makedonije: I u Makedoniji primjetni smanjenje troškova života

Skopje – Troškovi života u Makedoniji u veljači manji su jedan posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok su maloprodajne cijene smanjene 2,8 posto, priopćio e je makedonski Zavod za statistiku.

Kako prenosi portal “Ekonomski”, u veljači su, u odnosu na siječanje, troškovi život ostali nepromijenjeni, a maloprodajne cijene  porasle su 0,1 posto.  Rast je cijena zabilježen  kod svježeg voća od 3,7 post, svježe povrće poskupelo je 1,9 odsto, a sušeno voće 1,4 posto. Bezalkoholna pića poskupela su jedan posto, drugi prehrambeni proizvodi 0,6 posto, a šećer, džem, med i čokolada  po 0,5 posto. Svježe mlijeko stoji skuplje 0,4 posto, a alkoholna pića 0,2 posto.

Troškovi života u veljači, u odnosu na siječanj porasli su kod liječničkih usluga – 4,2 posto, 3,0 posto lijekovi, tekstil za domaćinstva 2,1 posto, a zračni prijevoz putnika 1,6 posto. Plin za domaćinstva poskupio je 1,1 posto, osobna higijena 0,8 posto, čišćenje i održavanje stana 0,6 posto. Pića u restoranima i hotelima, kao i nakit i satovi skuplji su 0,5 posto, usluga, održavanja i popravci stana 0,4 poto, a troškovi za komunikaciju porasli su 0,2 posto.

Smanjenje troškova života u veljači u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je kod mesa za 1,3 posto, smrznutnog povrća 0,6 posto, konzerviranog povrća 0,4 posto, tjestenina 0,3 posto, te kruha i žitarica 0,2 posto. Pojeftinjenje je zabilježeno i kod goriva za domaćinstva u iznosu od 6,3 posto, obuće 2,8 posto, prometnih sredstava 2,6 posto, navodi portal.