Zavaravajuća je slika koju Gambija stvara o Miannmaru

Suu Kyi
Mjanmarska čelnica San Suu Kyi kazala je da je slučaj koji se vodi protiv njezine zemlje pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) ‘necjelovit i zavaravajući’, na početku svojeg obraćanja sudu u srijedu, vezano uz optužbe za genocid protiv Rohindža

Gambija, mala zapadnoafrička zemlja, pokrenula je slučaj protiv Mjanmara pred ICJ-om, najvišim sudom UN-a, tvrdeći da je ta zemlja kršila Konvenciju o genocidu iz 1948.

Zasad Gambija u svojoj tužbi traži od suda da odmah nametne ‘privremene mjere’ kako bi se zaštitile Rohindže od daljnjeg nasilja. Takva bi odluka bila pravno obvezujuća. Mjanmarska čelnica i dobitnica Nobelove nagrade za mir Suu Kyi priznala je da je moguće da je vojska koristila nesrazmjernu silu, ali je rekla da je sukob ‘kompleksan i nije lako u njega proniknuti’. Ipak, istaknula je da će se vojnicima suditi ako se utvrdi da su počinili ratne zločine.

Problemi u državi Rakhine, domu Rohindža, ‘stari su stoljećima’, rekla je Suu Kyi, a Gambija, koja je sudu tužila Mjanmar, ocrtala je ‘necjelovitu i zavaravajuću sliku činjeničnog stanja u državi Rakhine u Mjanmaru’.

Više od 730.000 Rohindža pobjeglo je iz Mjanmara nakon što je vojska pokrenula akciju u državi zapadni Rakhine u kolovozu 2017. Mjanmar, u kojem većinom žive budisti, smatra Rohindže ilegalnim imigrantima i niječe im državljanstvo. Većina protjeranih danas živi u napučenim izbjegličkim kampovima u Bangladešu. Suu Kyi je na početku obraćanja sudu također istaknula da neki masovni progoni ljudi početkom ratova na Balkanu iz 90-tih nisu ocijenjeni kao genocid.

Proces pred ICJ-om vodi se protiv Mjanmara, a ne protiv Aung San Suu Kyi jer taj sud ne može suditi pojedincima. Ipak, u određenoj je mjeri njime i ona obuhvaćena, poglavito kao osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, ocjenjuje BBC.

You may also like

0 comments