Zaustavljen rast svjetskih burzi

Koronakriza
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta prethodnih dana, dok broj novozaraženih koronavirusom u SAD-u i dalje raste.

Nakon pet dana rasta, S&P 500 jučer je pao jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta. “Za tržište je zdravo da se malo povuče. Čak i veći pad cijena bio bi dobar jer je puno nesigurnosti na tržištu. Vjerojatno će slijediti još dobitonosnih prodaja i nestabilnosti, nakon nevjerojatnog rasta cijena od ožujka”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovinom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, na američkim se burzama Nasdaq indeks kreće na najvišim razinama u povijesti, dok je S&P 500 od polovice ožujka skočio više od 40 posto. I to, premda broj novozaraženih koronavirusom u mnogim saveznim državama SAD-a i dalje snažno raste, što bi moglo narušiti proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti i usporiti oporavak gospodarstva. “Zabrinutosti zbog rasta novozaraženih narušavaju povjerenje ulagača u to da će se gospodarstva brzo ponovno otvoriti i brzo oporaviti od recesije”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Leuthold Group.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u pojedinim dijelovima svijeta usporiti oporavak globalnog gospodarstva. Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijena su nafte, pak, stabilne nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,2 posto, na 43 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 40,55 dolara.

You may also like

0 comments