Zastupnik Živog zida upozorava na navodne nezakonitosti u Agenciji za osiguranje štednih uloga

Zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ) u srijedu je u Hrvatskom saboru upozorio na, kako je rekao, trošenje i nezakonitosti u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga, koju od 2012. vodi Marija Hrebac, te pozvao Vladu, Ministarstvo financija i Upravni odbor Agencije da pokažu dosljednost i nastave s raščišćavanjem neprimjerenih troškova na račun države.

U Agenciji, koja je na popisu od strateškog interesa, ravnateljica je stvorila lošu, neprofesionalnu i neljudsku atmosferu koja je dovela do toga da je dio zaposlenika dao otkaz, dio je na bolovanju, a dio je dobio otkaz, među njima i sindikalni povjerenik i dvije spremačice pred mirovinu, ustvrdio je Bunjac pozivajući se na primjedbe zaposlenika i medija.

Hrebac je dva puta bila osuđena za sukob interesa, privremeno je nosila i nadimak ‘kraljica sukoba interesa’, rekao je Bunjac, dodavši kako je upitna i njezina uloga u sanaciji Jadranske banke, te kako joj je mandat istekao prije deset mjeseci.

Zastupnik Živog zida navodi kako Hrebac, dok dijeli otkaze, ima vrlo visoku plaću, te da izvodi sa službenih kartica Agencije pokazuju iznimno visoke troškove. “Troši se u najfinijim zagrebačkim restoranima, najboljim svjetskim hotelima od Bruxellesa do Trinidada i Tobaga”, izjavio je i naveo kako cijena samo jedne večere u restoranu Boban u Zagrebu iznosi 5200 kuna.

Zbog svega navedenog, a s obzirom da je “Vlada pokazala veliku ažurnost u procesuiranju Tomislava Sauche”, šefa ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, pozivam Vladu i Ministarstvo te Upravni odbor Agencije da pokažu dosljednost i nastave s raščišćavanjem neprimjerenih troškova na državni trošak, poručuje Bunjac.

Pozvao ih je i da na posao vrate sindikalnog povjerenika i dvije spremačice koje su dobile otkaz pred mirovinu. Njihove plaće ravnateljica pojede na jednoj večeri na državni trošak, ustvrdio je zastupnik.

Škibola: zašto se ne spominje CETA?

Marin Škibola (Promijenimo Hrvatsku) podsjeća da Europski parlament danas glasuje o Regionalnom trgovinskom sporazumu – CETA, odnosno sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Kanade, zapitavši zašto za njega nema interesa u Hrvatskoj?

Sporazum je vrlo bitan u EU, rekao je Škibola zapitavši se zašto nema interesa hrvatskih medija za taj sporazum, zašto ga zastupnici u EP nisu uopće spominjali, odnosno nisu uopće dovoljno informirali hrvatsku javnost o sporazumu?

Ne samo građani, nego ni dobar dio zastupnika ne zna što je CETA, a hrvatska sveučilišta nisu izradila analizu koristi tog sporazuma za Hrvatsku, tvrdi.

O tome sam govorio prošli tjedan, nakon čega se javio Ured EP u Hrvatskoj i navodno demantirao moje izjave te naveo pet linkova gdje je hrvatska javnost informirana o tom sporazumu, rekao je zastupnik. “Ako ne informiramo javnost, kakva je to demokracija (…), to je taj deficit demokracije koji se javlja u EU”, ustvrdio je Škibola.

(Agencije)

You may also like

0 comments