Zastoj u pregovorima s Iranom, Zapad nije impresioniran novim prijedlozima

Iran je ponudio “konstruktivna rješenja” za rješavanje nesuglasica u pregovorima sa šest svjetskih sila oko nuklearnog programa, izvijestila je u srijedu Iranska studentska novinska agencija (ISNA), no zapadni dužnosnici tvrde da nisu čuli išta novo od Teherana.

Iran i skupina 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Kina, Velika Britanija i Njemačka) u posljednjoj su fazi pregovora prema konačnom nuklearnom sporazumu kako bi dvije strane konačno, nakon 12 godina, izašle iz slijepe ulice “Iran je predstavio konstruktivna rješenja kako bi se premostile preostale nesuglasice”, prenosi ISNA pozivajući se na neimenovanog iranskog diplomata.

No, dodaje agencija, diplomat je istaknuo da Iran nije spreman na “fleksibilnost” kada je u pitanju određena granica koju nisu spremni prijeći. “Ja ništa novo nisam čuo od Teherana”, rekao je anonimni zapadni diplomat za Reuters. Zapad spočitava Iranu da želi razviti vojni nuklearni potencijal, no Teheran to odlučno opovrgava i tvrdi da se radi o nuklearnom programu u civilne svrhe.

Uspješno zaključen sporazum mogao bi promijeniti ravnotežu moći na Bliskom istoku. Bila bi to značajna prekretnica u desetljećima dugog neprijateljstva između Irana i SAD-a, ljutih suparnika nakon što su iranski islamski recolucionari zauzeli američko veleposlanstvo u Teheranu 1979.

 

You may also like